Komična izjava Italijana: „Dozvolićemo dronovima SAD da koriste naše baze u odbrambene svrhe”

Foto: Alamy

Italija je pristala da dozvoli američkim bespilotnim letelicama da se naoružaju i poleću iz vazduhoplovne baze na Siciliji, ali samo u „odbrambene svrhe”.

Prema navodima Italijana, to bi trebalo da znači kako će bespilotne letelice, koje budu poletale sa Sicilije, biti korišćene samo da brane američke kopnene snage u borbi protiv militanata Islamske države u  Libiji.

Italijanski zvaničnik Ministarstva odbrane, govoreći za AP, pod uslovom da ostane anoniman jer vlada još nije zvanično objavila sporazum, rekao je da su Rim i Vašington postigli dogovor prošlog meseca.

Vašington računa na Italiju da odigra vodeću ulogu u savezničkoj koaliciji, a očekuje se da će se u vojnu intervenciju uključiti i Britanija i Francuska.

Premijer Mateo Renci je obećao da će Italija pružiti podršku misiji koalicije u Libiji, ali još nije precizirao kakvu će ulogu vršiti italijanska vojska.

Ova komična izjava italijanskog zvaničnika ipak otkriva da SAD planiraju više od samo intervencije iz vazduha, kada je misija koalicije u Libiji u pitanju.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.