Venecuela pokreće istragu povodom navoda da je Ugo Čavez otrovan

Foto: Venezuelan Ministry of Communications and Information

Vlada Venecuele je najavila i formalnu istragu povodom sumnji da je pokojni predsednik Ugo Čavez otrovan, nakon čega se razvio karcinom, saopštila je vlada.

Predsednik Nikolas Maduro je obećao da će pokrenuti istragu povodom sumnji koje je izrazio pokojni predsednik Čavez, nakon što mu je dijagnostikovan rak 2011. godine, a strani istražitelji i medicinski naučnici će takođe biti pozvani da se pridruže vladinoj komisiji tokom istrage.

„Mi želimo da saznamo istinu”, izjavio je Maduro za regionalnu TV mrežu TELESUR u ponedeljak. „Imamo informacije da je naš komandant Čavez otrovan od strane spoljnjih sila, kako bi ga sklonili sa puta.”

Maduro je rekao da je suviše rano da se utvrdi tačan uzrok raka karlice koji je otkriven kod Čaveza, ali da se zna da SAD imaju laboratorije u kojima mogu da veštački proizvedu ovu bolest.

„On je imao rak koji je oborio sve norme”, rekao je Maduro. „Sve ukazuje na to da su uticali na njegovo zdravlje koristeći najsavremeniju tehnologiju… Imao je tu intuiciju od samog početka.”

Čavez je prošao kroz četiri operacije na Kubi pre nego što je umro od respiratorne insuficijencije, nakon što je rak metastazirao na pluća.

Maduro je poredio Čavezovu smrt sa slučajem kada su, navodno, izraelski agenti otrovali palestinskog lidera Jasera ​​Arafata 2004. godine.

U decembru 2011. godine, odmah nakon što je Ugo Čavez oboleo od raka, levičarskoj argentinskoj predsednici Kristini Kiršner je dijagnosticiran rak štitne žlezde.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.