SAD i Rusija dogovorile nacrt novog sirijskog Ustava

Foto: Reuters

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da su se Vašington i Moskva složili da spreme novi nacrt Ustava Sirije do avgusta, posle više od četiri sata razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Dogovorili smo se oko rokova i rasporeda za uspostavljanje okvira za političku tranziciju i oko nacrta Ustava, koji bi trebalo da bude spreman do avgusta”, rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Već smo pisali da sadašnji sirijski Ustav zabranjuje političke partije koje se zasnivaju na nacionalnoj, verskoj, regionalnoj ili plemenskoj osnovi, a to je glavna prepreka američkom planu da politički organizuje i uključi svoje kurdske i sunitske saveznike u politički život Sirije.

Keri je rekao da su se on i Putin složili da izvrše pritisak na sirijski režim i pobunjenike da ubrzaju razgovore o političkoj tranziciji, i okončaju građanski rat.

Državni sekretar SAD nije rekao da li je bilo govora o odlasku s vlasti sirijskog predsednika Bašar el-Asada u sklopu tranzicije, ali je insistirao da su se Rusija i SAD složile da Asad „treba da uradi pravu stvar” i doprinese mirovnim pregovorima.

Njegov ruski kolega Sergej Lavrov nije propustio priliku da bocne Tursku i izjavi kako se Moskva i Vašington slažu da su pokušaji da se potkopa temelj bilateralnih odnosa Rusije i SAD kontraproduktivni, i dodao da je Rusija „uvek spremna za saradnju sa SAD, na osnovu jednakosti, poštovanja i obostranih interesa”.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.