Amerikanac priznao da je špijunirao vojsku Severne Koreje

Foto: Reuters

Američki državljanin koji je uhapšen u Severnoj Koreji rekao je na konferenciji za novinare u Pjongjangu da je radio na krađi vojnih tajni za vladu Južne Koreje.

Kim Dong Čul (62) priznao je sve pred okupljenim novinarima, u petak, i izvinio se za špijuniranje građanima Severne Koreje.

Kim je saopštio da je naturalizovani američki državljanin, rođen u Južnoj Koreji, a da je u oktobru uhapšen za „špijunažu” u Pjongjangu.

Rekao je i da su mu pripadnici južnokorejske obaveštajne službe prvi put prišli 2011. godine, i ponudili dobar novac u zamenu za špijunažu, a uhapšen je prilikom dobijanja USB prenosnog uređaja, koji sadrži vojne i nuklearne tajne, od strane vojnog izvora.

Prema kineskoj državnoj novinskoj agenciji Sinhua, Kim je rekao da su ga američki obaveštajni oficiri preporučili južnokorejskoj službi.

„Moglo bi se reći da su moje aktivnosti protiv Severne Koreje takođe podstakle Sjedinjene Američke Države”, izjavio je Kim.

U intervjuu datom u januaru za CNN, Kim je rekao da je često putovao u severnokorejsku specijalnu ekonomsku zonu – Rason, gde je i uhvaćen.

Takođe je rekao da nije radio za SAD tokom ovih špijunskih aktivnosti, i da je živeo u Ferfaksu, Virdžinija.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.