Britanske i jordanske trupe u Libiji od januara

Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images

Prema transkriptu tajnog razgovora između jordanskog kralja i američkih zvaničnika koji je objavio list The Guardian, britanske Specijalne jedinice (SAS) su raspoređene u Libiji od januara ove godine.

Kralj Abdulah sastao se sa američkim kongresnim liderima u januaru i upoznao ih s planovima za raspoređivanje specijalnih snaga vojske Jordana u Libiji, kako bi služile kao ispomoć britanskim trupama.

Prema navodima jordanskog kralja, Islamska država predstavlja najveću pretnju po region, ali je zabrinut i zbog uticaja somalijske organizacije Al-Šabab. Međutim, interesantno je da, kako kaže, Izrael donekle toleriše organizaciju Al-Nusra front, jer ih smatra pretnjom po Hezbolah.

Ovo je drugi slučaj za nedelju dana da saznajemo za prisustvo specijalnih jedinica zapadnih zemalja u Libiji i Iraku, mesecima nakon njihovog raspoređivanja na Bliskom istoku.

Prethodne nedelje smo saznali da broj američkih trupa u Iraku daleko nadmašuje oficijelnu cifru od 3.800, a sada i za britansko prisustvo u Libiji.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.