Kapitulacija turske diplomatije pred Amerikancima

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da će Turska i Sjedinjene Američke Države izbeći konflikt povodom njihovih različitih stavova o političkoj organizaciji sirijskih Kurda – PYD.

„Ne moramo biti istomišljenici po svakom pitanju, i imamo različite stavove povodom sirijskih Kurda, ali ćemo izbeći konflikt”, rekao je Čavušoglu za Glas Amerike.1

Može se reći da je turska vlada najzad prihvatila činjenicu da SAD čvrsto stoje uz sirijske Kurde, nakon višemesečnih, bezuspešnih, pokušaja destabilizacije odnosa unutar međunarodne koalicije na čelu sa SAD, i nastojanja da prikaže PYD kao terorističku organizaciju, čiji su prsti umešani u bombaške napade na turske civile.

SAD i Rusija su nizom akcija pokazale da neće dozvoliti Turskoj bilo kakvo mešanje u njihove odnose sa kurdskom organizacijom PYD. Izgradnja američke vojne baze u sirijskom Kurdistanu,2 odbijanje američke administracije da, na zahtev Turske, svrsta PYD na listu terorističkih organizacija3 i otvaranje diplomatske misije Rožave u Moskvi,4 kao da nisu bili dovoljni pokazatelji turskoj vladi da je svaki pokušaj izmene koalicionog saveza na terenu u Siriji, uzaludan.

Nakon jalovih pokušaja turskih vlasti da ovogodišnje terorističke napade na Tursku povežu sa sirijskim Kurdima, i niza akcija uperenih ka suzbijanju slobode štampe, američki „saveznici” izdaju prva saopštenja o zabrinutosti za „slobodu izražavanja” i „demokratske vrednosti” u Turskoj.5

Ova saopštenja smo uzeli kao prvu naznaku da SAD nemaju nameru da se ograniče samo na odbranu svoje saradnje sa organizacijom PYD, već i mogućnost da su Amerikanci izgubili strpljenje sa turskim opstrukcijama, kada su planovi Vašingtona o rešavanju sirijskog sukoba u pitanju.

Poslednja u nizu javnih diplomatskih akcija SAD, koja je dospela na naslovne strane svetskih medija, je odbijanje američkog predsednika Obame da se sastane sa turskim predsednikom Erdoganom, tokom njegovog boravka u Vašingtonu za vreme održavanja Samita o nuklearnoj bezbednosti.6 Naravno, ovaj sastanak će možda i biti održan, ali je sama izjava Bele kuće pokazatelj namera SAD da se, na neki način, distanciraju od sadašnjeg turskog rukovodstva.

Odmah potom, pojedini mediji su preneli špekulacije o mogućnosti vojnog udara u Turskoj, dok se Erdogan nalazi van zemlje, u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, što je turska vojska danas javno demantovala,7 a Obamina administracija je naredila američkom vojnom i diplomatskom osoblju da napusti delove južne Turske,  i upozorila svoje građane da se uzdrže od putovanja u taj region, iz bezbednosnih razloga.

Epilog ovog diplomatskog sukoba se još iščekuje, a turski zvaničnici su, najnovijim izjavama, pokazali da su svesni svoje podređene pozicije u odnosu na SAD, kao i da su donekle spremni na ublažavanje retorike, a možda i akcija, kada su američki saveznici u Siriji i u Iraku u pitanju.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://ekurd.net/turkey-wont-fall-us-kurdish-pyd-2016-03-31  

  2. http://www.aljazeera.com/news/2016/01/takes-control-rmeilan-airfield-syria-160119141331681.html  

  3. http://www.dailysabah.com/politics/2016/02/09/we-do-not-consider-ypg-as-terrorists-will-continue-to-support-them-us-state-dept-spox  

  4. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/12150692/Syrian-Kurds-open-diplomatic-mission-in-Moscow.html  

  5. http://rudaw.net/english/middleeast/turkey/020920151  

  6.  https://www.rt.com/usa/337431-obama-denies-erdogan-meeting/  

  7.  http://guardian.ng/news/turkey-army-ridicules-talk-of-anti-erdogan-coup/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.