Nakon Turske, EU će podmititi i zemlje severne Afrike da zaustave izbeglice

Foto: AP

Nakon što je Grčka deportovala prve izbeglice u Tursku, u skladu sa sporazumom između EU i Turske, nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je predložio da se sličan sporazum dogovori i sa zemljama severne Afrike.

EU je podmitila Tursku sa preko šest milijardi evra, za period od naredne tri godine, kako bi blokirala protok izbeglica i migranata u EU.

Ovakav sporazum sa zemljama severne Afrike značio bi da bi EU platila vladama severnoafričkih država da spreče afričke izbeglice u nameri da se domognu evropskog tla.

Ovakav poduhvat nije neostvariv, s obzirom na to da EU gaji dobre odnose sa svim vladama severnoafričkih zemalja.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi je veliki prijatelj i saveznik Zapada, a vlade Tunisa, Alžira i Maroka ne zaostaju za Egipćanima, kada je spoljna politika u pitanju. Jedina prepreka, za sada, je Libija, koja je u stanju haosa, ali zapadna vojna intervencija se uveliko sprema, pa se očekuje da će trupe NATO-a, između ostalog, obavljati i ovu funkciju.

Kako realizacija „kontroverznog” sporazuma EU i Turske protiče bez poteškoća, De Mezijer je naglasio da su dodatne mere neophodne da bi se izbeglo da izbeglice koje žele u Evropu koriste alternativne puteve.

„Ako uspemo da sprečimo ljude da dolaze preko Turske, moraćemo da pribegnemo sličnim rešenjima i kada su zemlje severne Afrike u pitanju”, rekao je De Mezijer.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.