Etiketom protiv dečijeg ropstva u modnoj industriji

child-labor-free-1-537x403Prema Međunarodnoj organizaciji rada, oko 168 miliona dece širom sveta prisiljeno je na mentalno, fizički, društveno ili moralno opasan rad koji ugrožava njihov opstanak – na rad koji ova organizacija definiše kao „aktivnost koja deci oduzima detinjstvo, njihov potencijal i dostojanstvo”.

U saradnji sa Unicefom i marketinškom agencijom Sači i Sači (eng. Saatchi & Saatchi), novozelandska organizacija Bez dečijeg rada (eng. Child Labour Free) pokrenula je inicijativu kojom bi se omogućilo potrošačima da „stvore svet u kojem su deca slobodna da budu deca”. Radi se o prvom sistemu koji izdaje uverenje da su proizvodi napravljeni bez dečijeg rada. Robne marke koje žele da koriste etiketu Bez dečijeg rada moraju da obezbede informaciju o proizvodnji, komponentama i izvorima, kao i dokaze da se dečiji rad ne koristi u lancu snabdevanja. Ove podatke proverava nezavisna firma Ernst i Jang (eng. Ernst & Young), a potom NVO procenjuje izveštaj, a može da predloži i dodatne inspekcije ako smatra da je potrebno.

„Upravo tako, naš pristup je omogućiti savesnu potrošnju”, kaže Mišel Prat, direktorka i osnivač Bez dečijeg rada. „Isto kao što očekujemo etikete ‘bez surovosti’ kao industrijsku normu za kozmetiku ili aktivno tražimo ‘organske’ proizvode u samoposlugama, smatramo da ‘bez dečijeg rada’ treba da postane opšte priznat standard.”

Projekat se trenutno nalazi u inicijalnoj fazi. U budućnosti, etiketa će obuhvatiti i tekstil, nameštaj, igračke, higijenske proizvode, proizvode za negu kože i sl.

Ova inicijativa je još jedna u nizu sličnih, poput Fer trgovine (eng. Fair Trade) koja „garantuje” fer uslove eksploatacije radnika Trećeg sveta, te telefona bez „krvavih materijala” iz Konga, itd. Ove inicijative apeluju na grižu savesti zapadnog potrošača da svojim izborom ne finansira onu poslovnu praksu koja se u njegovoj zemlji smatra nemoralnom, neljudskom i nelegalnom, iako je na njoj izgrađeno celo bogatstvo zapadne „civilizacije”. Međutim, problem nije u poslovnoj praksi drugih zemalja već u sistemu imperijalističke dominacije i kapitalističke eksploatacije. Zapad sasvim svesno održava takvo stanje, podržava zločinačke režime i sprečava bilo kakvu promenu u zavisnim zemljama koja bi znatno popravila životne uslove stanovnika.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.ecouterre.com/can-a-new-label-help-eradicate-child-labor-in-the-garment-industry/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.