Norveška vlada plaća izbeglicama da se vrate u matične zemlje

Foto: RT

Norveške vlasti pozivaju azilante da dobrovoljno napuste ovu zemlju, a onima koji pristanu država će platiti 10.000 kruna (1.200 dolara).

Državni zvaničnici kažu da je ova mera jeftinija od trošenja novca na imigracione centre u zemlji.

Ovaj program je započet juče, i eksperimentalno će trajati šest nedelja, navodi norveška Direkcija za imigraciju (Utlendingsdirektoratet – UDI), a prenosi norveška medijska kuća NRK.

Novac će biti dodeljen azilantima koji se dobrovoljno prijave za direktan povratak u matične zemlje, uključujući i Irak i Siriju, a vlada će nakon šest nedelja proceniti da li se isplati nastaviti sa programom ili ne.

“Moramo da učinimo ovu ponudu privlačnom ljudima, nudeći im nešto novca kako bi dobrovoljno otputovali natrag. To će nam uštedeti dosta novca jer je održavanje azilantskih centara skuplje od toga”, rekla je ministarka za integraciju Silvi Listhaug. “Mnogi među njima će svakako biti odbijeni za azil, i neće imati pravo na socijalnu zaštitu. Bolje je za nas da ih stimulišemo da se vrate… “, dodala je ona.

Ona je saopštila i da će novi program biti reklamiran preko displeja i plakata u 31 opštini širom zemlje.

Ohrabrena sporazumom između EU i Turske, NATO akcijom u Egejskom moru kojom se sprečava dolazak izbeglica u Evropu, podizanjem zidova Mađarske, Makedonije i Bugarske, kao i nedostatkom značajne kritike od strane evropske javnosti, vlada Norveške ne oseća potrebu da krije, ili zaodene ovaj program u političku korektnost.

Pretpostavljamo da ćemo u toku ove godine imati priliku da vidimo slične programe i u ostalim, bogatijim, zemljama EU, kao i veći broj rešavanja slučajeva po ubrzanom postupku i deportacija, po uzoru na Nemačku.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.rt.com/news/340839-norway-pay-refugees-leave/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.