Veliki sukobi između policije i izbeglica na Lezbosu

Foto: AP

Veliki protesti i sukobi izbili su u izbegličkom kampu na grčkom ostrvu Lezbos u utorak.

Nasilje je počelo oko 4 popodne nakon što je grčki policajac napao jedno sirijsko dete. Dečak je bio deo grupe sirijskih i avganistanskih maloletnika koji su se obratili policiji i zatražili da budu pušteni iz zatvorenog objekta za maloletnike u kampu, usled nedostatka hrane i uslova za život.

Nakon što je policajac udario jednog od dečaka iz grupe, stariji Sirijci su pritrčali u pomoć i napali policajca.

Veća grupa policajaca je ubrzo dotrčala na mesto sukoba i upotrebila pendreke i suzavce, a izbeglice su zapalili kontejnere u kampu i podigli barikade, a zatim počeli da ruše ogradu koja okružuje kamp. Pojedinci su čak uspeli i da pobegnu iz kampa Moria, koji nazivaju zatočeničkim logorom.

Nekoliko maloletnika je pretrpelo ozbiljne povrede zbog policijskog nasilja, a nekolicina je završiča sa polomljenim rukama i nogama.

Tenzije u kampu su u porastu u poslednjih nekoliko nedelja zbog prenatrpanosti, nedostatka hrane i plana EU da deportuje sve migrante koji stižu u Grčku, nazad u Tursku.

Izbeglice se žale da ih grčke vlasti namerno drže zatočene u kampu bez hrane, kako bi se dobrovoljno prijavili za povratak u zemlje iz kojih su došli. U kantini kampa se deli hrana za prvih nekoliko desetina izbeglica, pa su sukobi oko mesta u redu među izbeglicama neminovni. Neki od njih već četvrti dan ne uspevaju da se izbore za porciju hrane.

Boris Češirkov, portparol UNHCR-a na Lezbosu, potvrdio je da je došlo do eskalacije nasilja u logoru, a nakon što je upitan od strane novinara o akciji koju je UN preduzeo nakon izbijanja nasilja, izjavio je:  “Sveli smo svoje prisustvo na minimum unutar centra zbog bezbednosnih razloga.”

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.