“Kim Džong Un i device” – pronašli smo pravi izvor priče koju mediji šire!

Foto: EPA

Domaći mediji ovih dana prenose vest da severnokorejski lider Kim Džong Un sastavlja tzv “Odred zadovoljstva” od mladih devica.

Da budemo precizniji, on navodno “želi da reaktivira” taj odred, koji je osnovao njegov deda Kim Il Sung, ali je sadašnji predsednik bio primoran da ga raspusti, zbog trogodišnje žalosti zbog smrti njegovog oca.

U jednom od mnogobrojnih domaćih tabloida koji su preneli i dodatno ukrasili vest, članak počinje rečima “Kruže glasine da…”.

Ovaj odred devica navodno služi da zabavi politički vrh ove zemlje, a devojčice su “izvođene iz učionica” kako bi poslužile toj svrsi.

Mediji kao izvor navode britanski Daily Mail, poznati desničarski tabloid koji otvoreno zastupa imperijalističku politiku zemalja centra, a protekle dve godine je uglavnom fokusiran na kreiranje anti-imigrantskog raspoloženja među Britancima.

Posetili smo stranicu Daily Mail-a, kako bismo pročitali članak u originalu i saznali nešto više o konkretnom izvoru.1

Naime, ispostavlja se da je izvor ovog relativno obimnog i detaljnog članka – The Chosun Ilbo, južnokorejski propagandni list.2

Ono što je još zaniljivije je da polovina informacija navedenih u britanskom tabloidu ne može da se nađe u originalnom članku.

Originalni članak južnokorejskog portala navodi da je takav odred oformljen, i da su devojke plaćene duplo više od Kimovih služavki koje zarađuju 2.000 dolara mesečno, ali ne spominje da se radi o devicama, niti da su “izvučene iz škola”.

Kada smo pokušali da se informišemo o izvorima na koje se ovaj južnokorejski list poziva, saznali smo da je to nemoguće, zato što u članku doslovno piše: “jedan izvor navodi”.

Ne kaže se o kom se tačno izvoru radi, pa eto, može biti da je u pitanju Deda Mraz, a može biti i da ima neke veze sa Londonom i Vašingtonom.

Kako biste odagnali sumnje da li domaći mediji prenose ovakve, neproverene, informacije iz razloga što im je uloga da šire imperijalističku propagandu, ili se prosto radi o potrebi da se kroz senzacionalizam poveća čitanost i dođe do većeg profita, preporučujemo da probate da ostavite komentar ispod ove vesti, na bilo kom od portala koji su je preneli.

Nakon što se uverite da vam komentari neće biti objavljeni, razmislite dobro o tome šta stoji iza ovakve, opasne, pro-imperijalističke propagande u “našim” medijima.

Ova propagandna mašinerija želi da vam ukaže na katastrofalne posledice po politiku otpora neo-kolonijalnoj dominaciji Zapada, i prikaže svaku anti-imperijalističku politiku kao negativnu, a lidere takve borbe kao monstruozne diktatore koji piju krv devica i žrtvuju svoje članove porodice bogu kiše.

Kako biste se pomirili sa neo-kolonijalnim statusom Srbije , ili ga bar lakše prihvatili, ono što mediji nastoje da vam objasne je, da bi u slučaju otpora kapitalizmu i imperijalizmu, vaše kćeri bile žrtve nekog domaćeg Kim Džon Una, što je nužna posledica zatvaranja u autarkiju, pa “Evropa nema alternativu”.

Ovu jeftinu i prozirnu propagandu možemo da razumemo kada su u pitanju mediji iz zemalja čiji standard života i finansijski opstanak zavisi od ekonomskog potčinjavanja nerazvijenih zemalja i njihove eksploatacije, ali ne i kada su u pitanju novinari u srpskim medijima, čije su plate jednako mizerne kao i radničke, i pouzdano znamo da kasne i do dva meseca.

Ako im već, gospodo novinari, širite propagandu, onda je valjda i red da vas adekvatno plate. U suprotnom radite direktno protiv sopstvenog klasnog interesa, što vas ne čini samo kolaboracionistima, već i izuzetno glupim ljudima.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3565120/Kim-Jong-pleasure-squad-teenage-virgins-tyrant-forces-troupe-schoolgirls-life-servitude-North-Korea-s-elite.html  

  2.  http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2015/04/01/2015040101440.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.