Bolivija zabranjuje zlostavljačima žena da rade na javnim pozicijama

boliviaclimbers15.jpg_1718483346

Svaki građanin Bolivije koji bude želeo da se prijavi za rad u javnoj službi moraće da dostavi dokumentaciju koja dokazuje da nije osuđen za nasilje nad ženama, kaže se u saopštenju Ministarstva pravde ove zemlje, a prenosi teleSUR. Ova mera uključuje nasilje prema ženama, ali i svaki vid nasilja prema članovima porodice, rekla je ministarka pravde Virhinia Belasko. Ona obuhvata sve javne pozicije bilo da je u pitanje postavljanje izborom ili kooptiranjem.

Predsednik Evo Morales je uvek zakon 348 2013. godine sa ciljem da se zaustavi nasilje u porodici i da se počinioci kazne strožim merama. Tim zakonom se zločin ubistva žene kažnjava sa 30 godina u zatvoru. Međutim, svakodnevno se povećava broj žena koje preminu od posledica zlostavljanja supruga ili partnera. Prema ministarki pravde Bolivije, svakog meseca život izgubi 10 žena.

Monika Norviljo koja sprovodi kampanju u ime žena, kaže da je nažalost zakon 348 neučinkovit. „Zakon nije pravilno sproveden”, kaže ona za teleSUR i dodaje: „Zahtevamo da vlada ovoj stvari dodeli veći budžet koji je neophodan za upošljavanje više kadra koji će pomoći žrtvama nasilja”.

Čak 52% bolivijskih žena je prijavilo fizičko i seksualno zlostavljanja, ali aktivisti upozoravaju da je broj daleko veći jer se većina boji da prijavi incidente i potraži pomoć.

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.