Osvetnici delte Nigera: „Dosta je nepravde”

1024x576_335195Militantna grupa Osvetnici delte Nigera (NDA) izjavila je da transnacionalne korporacije koje posluju u delti reke Niger, oblasti bogatoj naftom, „žive poput kraljeva i predsednika”, a da običan čovek „živi u strahu od siromaštva, nehumanosti i opustošenim životnim uslovima”. Ove stavove su objavili na svojoj Internet stranici pod naslovom „Dosta je ove nepravde”,  a naglašavaju da je pronalazak nafte od prvog dana doneo samo patnju i neizrecive teškoće za narod.

Osvetnici ukazuju da su sve vlade neuspele u pokušaju da obrate pažnju na neprestane apele lokalnog stanovništva koji su između ostalog preklinjali za „pitku vodu, struju, puteve, zaposlenje, obrazovanje, kontrolu nad resursima, učestvovanje u naftnom poslovanju i upravljanjem koje će proizvesti slobodu”. Međutim, situacija je potpuno suprotna: naftne kompanije vade naftu, a narod pati.

U tekstu se navodi da transnacionalne korporacije poput Šela, Ševrona, Agipa, Eksonmobila, itd. u regionima Delte, Akva Iboma i Bajelsa, žive u obilju i luksuzu, dok običan narod živi u nemaštini.

Osvetnici delte Nigera su nedavno sproveli bombaški napad na naftna postrojenja tvrdeći da ne žele da strane firme eksploatišu naftu u regionu. Pre nedelju dana, odbili su otvaranje vlade za dijalog. Napadi su oborili proizvodnju nafte u najnaseljenijoj afričkoj zemlji, zbog čega je Angola postala najveći afrički proizvođač crnog zlata.

Federalna vlada je u međuvremenu pokrenula projekat od milijardu dolara za čišćenje zagađenih reka, potoka i močvara u regionu–zagađenje koje naročito šteti lokalnim ribarskim zajednicama. Navodi se da sredstva dolaze većinom od samih „zagađivača”, tj. od transnacionalnih korporacija, a program nadgleda Program za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEP).

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.