Venecuela otvorena za normalizaciju odnosa sa SAD-om

SAD promenio stav po pitanju Venecuele i želi pregovore na visokom nivou

Rodriguez-Kerry-Reunión-Version-Final1-730x410Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, pozdravio je mogućnost normalizacije odnosa sa SAD-om nakon što se ministarka spoljnjih poslova Venecuele, Delsi Rodrigez sastala sa državnim sekretarom SAD-a, Džonom Kerijem, najavivši sastanke na visokom nivou zarad poboljšanja odnosa između ove dve zemlje.

„Spremni smo… za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama zasnovanim na poštovanju, sa vladom predsednika Obame i sa budućim vladama”, izjavio je Maduro. „Možemo koegzistirati. Ako SAD može koegzistirati sa Kinom, Vijetnamom i Kubom, zašto ne bi mogla i sa Venecuelom?”, pita Maduro.

Promena stava SAD-a se zvanično pripisuje diplomatskom neuspehu na nedavno održanoj generalnoj skupštini Organizacije američkih država na kojoj su zemlje članice odbile napore generalnog sekretara organizacije, Luisa Almagra, da suspenduje Venecuelu iz ovog regionalnog bloka.

Kao što je ranije Maduro upozoravao, Luis Almagro, ministar pod urugvajskim predsednikom Muhikom, delovao je po interesu SAD-a da se izvrši pritisak na Venecuelu. Muhika je izašao u odbranu Almagra tvrdeći da se ne radi o američkom agentu i nazvavši Madura „ludim poput koze”.

Države članice OAD-a su prihvatile zahtev Venecuele da se izvrši istraga nad Almagrom i utvrdi da li je prekoračio ovlašćenja i postupio nediplomatski sa svojim izjavama vezanim za vladu Venecuele.

Državni sekretar Džon Keri je izjavio da se protivi izbacivanju Venecuele iz ove organizacije.1 On je takođe naveo da bi insistiranje na izbacivanju iz OAD-a i sankcionisanju bilo kontraproduktivno.

Maduro navodi da je inicijativa za razgovore potekla od strane Vašingtona, a ujedno je i predložio da se postavi novi ambasador za SAD.  Džon Keri je, sa druge strane, najavio da će poslati specijalnog izaslanika za pregovore, Tomasa Šenona.2

Prema mišljenju analitičara, prenosi RT, ne radi se o dobronamernosti SAD-a već o promeni taktike budući da pritisci do sada nisu urodili plodom. Nova taktika bi mogla da bude iskorišćavanje novih regionalnih saveznika poput Argentine i Brazila za destabilizaciju Venecuele. Razmena ambasadora ne znači da će istovremeno prestati pritisak na ovu južnoameričku zemlju.3

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.telesurtv.net/english/news/Maduro-Says-Venezuela-Open-to-Respectful-Relations-with-US-20160616-0045.html 

  2. http://www.telesurtv.net/news/Gobierno-de-Venezuela-anuncia-nueva-etapa-de-dialogo-con-EE.UU.-20160614-0039.html 

  3. https://actualidad.rt.com/actualidad/210432-dialogo-venezuela-eeuu-escepticismo 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.