SAD povlači civile iz Turske iz bezbednosnih razloga

incirlik-air-baseNakon bombaškog napada na aerodromu u Istanbulu i sigurnosne situacije koja se stalno pogoršava, SAD su donele odluku da uvedu zabranu za porodice njihovog vojnog i stručnog osoblja za boravak u Turskoj.

Nakon što je krajem marta ambasada SAD-a u Turskoj izdala upozorenje za svoje građane o bliskoj opasnosti od terorističkih napada, naređeno je da porodice američkog vojnog i diplomatskog osoblja napuste vazduhoplovnu bazu Indžirlik koja se koristi za napade na položaje Islamske države.

Ovo upozorenje je ažurirano dan pred napad na aerodrom Ataturk ali se odnosilo na jugoistočni deo Turske, tačnije, turski Kurdistan. Preko 670 osoba je evakuisano iz te zone, dok je oko stotinak osoba u Istanbulu i Ankari dobilo dozvolu da ostane.

Ako Ministarstvo spoljnjih poslova bude odobrilo ovu meru, boravak američkih trupa će biti smanjen sa dve godine na jednu godinu, a vojnici neće smeti da dovedu porodice. U Turskoj je trenutno stacionirano 2,200 vojnika, a njh 1,500 se nalazi u bazi Indžirlik.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.reuters.com/article/us-usa-turkey-security-idUSKCN0ZF29X

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.