Maduro upozorava da će fabrike van pogona u Venecueli biti konfiskovane

maduro-fanb-militares-arreaza-padrinoNakon što je narod izašao u odbranu bolivarske revolucije, predsednik Venecuele Nikolas Maduro je ukazao da je spreman da preduzme drastičnije mere u suzbijanju onoga šta naziva „ekonomskim ratom” koji njegovi politički protivnici sprovode, te je pozvao na novu rundu nacionalizacije kompanija koje se upuštaju u ekonomsku sabotažu.

„Zaustavljena kompanija je kompanija koja će biti vraćena radničkoj klasi i revoluciji. Neću oklevati da to sprovedem. Neću prihvatiti nikakvu vrstu zavere”, rekao je Maduro u obraćanju naciji. „Narod ima potrebu da radi i stvara, a mi nećemo dozvoliti da se uvede američki model destabilizacije u Venecueli”, dodaje on.

Nagađa se da bi preduzeće Polar kompani (Polar Company), najveći proizvođač pića i prehrambenih proizvoda, država mogla da preuzme nakon što su agenti obaveštajne službe bili primećeni u njihovim kancelarijama u Karakasu.

Lorenso Mendosa, vlasnik kompanije, viđen je na opozicionim demonstracijama, a agenti obaveštajne službe su navodno viđeni u blizini njegovog prebivališta u luksuznom kvartu prestonice Venecuele. Mendosa, jedan od najbogatijih ljudi Južne Amerike, u lošim je odnosima sa vlastima nakon što je njegovo preduzeće optuženo za namerno smanjenje proizvodnje ključnih proizvoda poput kukuruznog brašna, kao vida onoga što mnogi nazivaju ekonomskim ratom protiv bolivarske vlade.

Predsednik Maduro je već ranije zapretio oduzimanjem zaustavljenih fabrika i tu pretnju ispunio nacionalizacijom fabrike u vlasništvu korporacije Kimberli-Klark, te je ona potom predata na upravu radnicima. Njeni prethodni vlasnici su zaustavili proizvodnju tvrdeći da im nedostaje sirovina za proizvodnju. Međutim, ubrzo nakon nacionalizacije, utvrđeno je da su skladišta ove firme bila puna sirovina.

Kompanija Polar takođe tvrdi da se proizvodnja smanjuje usled nedostatka sirovina.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Venezuelas-Maduro-Warns-Idle-Factories-Will-Be-Seized-20161027-0022.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.