Kolin Kapernik pokreće omladinski kamp inspirisan Crnim panterima

Kolin Kapernik, igrač američkog fudbala, kod nas poznatijeg pod nazivom (američki) ragbi, osnovao je omladinski kamp pod nazivom „Znaj svoja prava” i time doveo borbu protiv policijske surovosti među narod. Program kampa ima za cilj da obrazuje omladinu po nekoliko pitanja, između ostalog i: o boljem obrazovanju, samoosposobljavanju i odnosima sa službama bezbednosti. U kampu su učestvovale stotine omladinaca afroameričkog i latinskog porekla u oblasti San Franciska.

„Ovde smo danas da bismo pružili otpor i da vas naučimo da se borite protiv problema sa tlačiteljima sa kojima se naš narod suočava na svakodnevnoj osnovi. Ovde smo da vam damo oruđe koje će vam doneti uspeh”, rekao je Kolin prisutnima. „Daćemo vam znanje o istoriji policije, na čemu se policijski sistem u Americi zasniva, a naučićemo vas kako da se vratite kući bezbedno.”

Osoblje kampa, koje se sastoji od Kapernika i male grupe volontera, istaklo je deset osnovnih prava za koja veruju da svako dete mora da ima u svesti, uključujući pravo da budu slobodni, zdravi, bezbedni i obrazovani. Program se usredsredio na ova prava, koja su inspirisana planom od deset tačaka Partije crnih pantera, čija je 50-godišnjica osnivanja proslavljena u oktobru. Bivši član Crnih pantera Erika Hagins takođe je učestvovala i podelila svoje iskustvo.

„Veoma sam uzbuđen jer vidim mnogo nade, vidim mnogo toga što će se ostvariti”, rekao je Kapernik. „Ako obratite pažnju na mnoge pokrete u prošlosti, videćete da su počeli na omladinskom nivou i na njemu se gradili. To je zapravo mesto gde se stvara promena, kada omladina odraste, a izgrađeni su u kulturi koja kaže »Znam šta to znači, znam zašto se ovo događa, a takođe znam i kako da doprinesem stvaranju promene sada«.”

On je sa omladinom podelio priču o tome kako je pronašao svoje korene u Gani i Nigeriji. Ovaj sportista je rekao omladini da će i oni moći da pronađu svoje korene besplatno. Njegov plan je da se kamp proširi i van San Franciska.

„Ono što smo uradili danas u Ouklandu, želimo da uradimo širom zemlje, u gradovima širom zemlje, okupljajući lokalne lidere, lokalne aktiviste i lokalnu omladinu, ne samo da bismo im dali veštine i obrazovanje koje im je potrebno, već i da im pokažemo koliko ih volimo i cenimo.”

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.huffingtonpost.com/entry/colin-kaepernick-black-panther-youth-camp_us_5818b31ee4b0390e69d2935f

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.