Slavoj Žižek: „Kastra treba zaboraviti što pre!” (VIDEO)

„Levičarski” filozof Slavoj Žižek dao je intervju ruskoj državnoj televiziji povodom smrti kubanskog lidera Fidela Kastra, u kojem je opet ispoljio svoj proimperijalistički stav kada su socijalističke zemlje u pitanju.

Kažemo „opet”, jer Žižek je već jednom odigrao reakcionarnu ulogu tokom kontrarevolucije u SFRJ, kada je kao član Odbora za odbranu ljudskih prava, a kasnije i kao kandidat Liberalno-demokratske stranke na predsedničkim izborima, direktno učestvovao u razbijanju Jugoslavije i rušenju socijalizma.

Na iznenađenje i samog novinara RT, Žižek je rekao:

„Nažalost, iako je Fidel Kastro bio fascinantna ličnost i tako dalje, mislim da bi, na nivou svojih ideja, svoje političke prakse… trebalo da bude zaboravljen u najkraćem mogućem roku. Zapitajte se iskreno, je li Kuba proizvela nešto novo u smislu novog modela društvene prakse u privredi, u kulturi, u političkoj demokratiji, i tako dalje i tako dalje? Kada sam pre više od deset godina posetio Kubu, ono zbog čega sam se najviše deprimirao nije bilo samo kršenje ljudskih prava i tako dalje, nego opšti utisak stagnacije. Na ulicama Havane sam primetio ruševine i kako mnogi objekti padaju i tako dalje.

Ako njihov ekonomski raspad dokazuje njihovu veličinu, to je veoma tužna situacija … u psihoanalizi, ovo pozivanje na odricanje zovemo „simbolična kastracija”. Dakle, u osnovi legitimacija režima je legitimacija… ili vernost kastraciji. Pa, nije ni čudo što se vođa zvao Fidel Kastro…”

Naravno, Žižek nije spomenuo ulogu imperijalizma i ekonomske blokade na tu „stagnaciju” koja mu bode oči, niti dostignuća kubanskog društva na polju medicinske nauke, socijalnu zaštitu, direktnu vojnu pomoć narodima pod napadom zapadnog imperijalizma i humanitarnu pomoć širom Trećeg sveta, jer to za liberalnog levičara i nisu neka dostignuća, koliko i „kultura”.

Najzad, kulturni imperijalizam danas je primarno oružje u krčenju puta neokolonijalnim projektima Zapada, čiji je Žižek, svakako, sastavni deo, a liberalna levica gradi svoja „kulturna” dostignuća upravo na temelju ekonomske eksploatacije dve trećine čovečanstva, čemu je Kuba, na čelu sa Fidelom Kastrom, svakako stajala na putu.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.