Američki masakr u Mi Laju

Zaselak Mi Laj, deo sela Son Mi, smeštenog u vijetnamskoj provinciji Kuang Ngai, smatrano je jednim od uporišta Narodnog fronta za oslobođenje Južnog Vijetnama (poznatijeg po nazivu Vijetkong) i bio je poprište jednog od brojnih zločina američkih snaga u Vijetnamu. U martu 1968. godine, četa Čarli, 1. bataljona, 20. pešadijskog puka Američke divizije, primila je vest da su gerilci Vijetkonga preuzeli kontrolu nad selom Son Mi. Četa koju je predvodio potpukovnik Vilijam L. Kejli poslata je u selo na misiju pretrage 16. marta.

Zanimljivo je da je četa Čarli, za samo tri meseca boravka u Vijetnamu, imala gubitke od 23 ranjena i pet poginulih vojnika u severnovijetnamskoj Tet ofanzivi, pokrenutoj 31. januara 1968. Nakon napada Vijetkonga na Kvan Naj, Vojna obaveštajna služba imala je informacije da se 48. bataljon Narodnog fronta za oslobođenje Južnog Vijetnama povukao ka selu Son Mi i da se glavnina snaga skriva u tom selu i nekoliko obližnjih zaselaka, među kojima je bio i Mi Laj.

Četa Čarli otpočela je napad na selo nakon napada helikopterima, pa iako nisu naišli na otpor, potpukovnik Kejli je savetovao vojnike svog voda da sve one koje u selu pronađu mogu smatrati članovima ili simpatizerima Vijetkonga i naredio im da unište selo. Kako nisu uspeli da uhvate pripadnike Vijetkonga, Amerikanci su opkolili i ubili na stotine civila, među kojima i žene, decu i starce, na naročito svirep način, uključujući silovanje i mučenje. Kejli je kasnije obelodanio da su odvukli na desetine ljudi, uključujući i decu, u jarak pre nego što su ih streljali. Takođe je obelodanjeno da nijedan hitac nije ispaljen na četu Čarli u Mi Laju.

Iako tačan broj ubijenih civila nikada nije potvrđen, veruje se da je čak 500 ljudi ubijeno tokom masakra u Mi Laju. Nakon izvršene akcije četa Čarli je dobila pohvale za odlično obavljen zadatak. U zvaničnim izveštajima je pisalo da je u borbama ubijeno 128 neprijateljskih vojnika i da je stradalo samo 20 civila.

Vojni zvaničnici SAD uspešno su prikrivali ovaj masakr čitavih godinu dana pre nego što je vojnik koji je učestvovao u ovim dešavanjima obelodanio priču novinaru Simoru Heršu. Otkriće ovog masakra izazvalo je talas međunarodnog ogorčenja i dovelo do specijalne istrage o tim dešavanjima. Hju Tompson, pilot helikoptera koji je zaustavio masakr u Mi Laju, kasnije je izjavio u informativnoj emisiji „60 minuta“ da je dobijao pretnje smrću po povratku iz Vijetnama.

Odbor Vojske SAD optužio je 1970. godine 14 oficira za zločine u zaseoku Mi Laj. Samo jedan je osuđen.

 

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.