Severna Koreja napala Trampa zbog povlačenja iz Sporazuma o klimatskim promenama

Foto: KCNA

Portparol Ministarstva spoljnih poslova DNRK izdao je 6. juna sledeće saopštenje povodom najave Donalda Trampa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama:

Tramp je 1. juna zvanično objavio da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma pravdajući se da sporazum nije fer prema SAD i nanosi gubitke američkom narodu.

Globalno zagrevanje je jedan od najvećih izazova sa kojima se čovečanstvo danas suočava, a Sporazum iz Pariza koji je pozvao na doprinos smanjenju GHG emisija je rezultat višedecenijskog napora da se ono ublaži.

Najava SAD da se povuku iz sporazuma u Parizu izaziva snažnu osudu i kritike širom sveta.

Politika „Amerika prvo” koju zagovara Tramp je dovela do povlačenja iz Pariskog sporazuma. Ovo je vrhunac egoizma i moralnog vakuuma kojim traže samo svoje blagostanje, čak i po cenu cele planete i, u isto vreme, kratkovida i glupa odluka koja previđa činjenicu da je zaštita globalnog okruženja u svačijem interesu.

Sebični čin SAD nema samo teške posledice po međunarodne napore da se zaštiti životna sredina, već predstavlja veliku opasnost i za druge oblasti.

Američki odnos prema nuklearnom pitanju na Korejskom poluostrvu je tipičan primer.

Neprijateljska politika SAD protiv DNRK je postala toliko nerazumna i nemarna da danas čak prisiljavaju i druge zemlje da žrtvuju svoje odnose sa DNRK pod izgovorom obezbeđivanja bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država.

Krajnje je vreme da svet prestane da se čudi opasnom ideološkom trendu koji je uskrsnuo u SAD sa pojavom Trampove administracije, već da ozvuči alarm i ostane u stanju opreza i pripravnosti.

Oni koji odluče da slepo prate Trampovu administraciju obuzetu sopstvenim junačenjem treba da budu svesni da će ih sud istorije posmatrati kao jedno.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.kcna.kp/kcna

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.