Irski republikanci ubili dva dilera u Belfastu

Republikanska paravojna grupa Akcija protiv droge (Action Against Drugs, AAD) preuzela je odgovornost za ubistvo dve osobe u Belfastu. U saopštenju se kaže da su ubijeni Den Mari i Džo Rajli zbog prodaje droge, a da su prethodno upozoreni da će biti ubijeni ako ne napuste Irsku.

AAD je takođe preuzela odgovornost za tri ubistva u Belfastu u proteklih dvanaest meseci. Poput ovog slučaja, žrtve optužene za trgovinu drogom su bile upozorene i naređeno im je da napuste Irsku, što su oni odbili da učine.

Ova grupa je ranije kažnjavala dilere pucanjem u kolena, ali je potom prešla na kažnjavanje pucanjem u trbuh. Prema tvrdnjama krugova bliskih AAD-u, razlog za ovo je činjenica da su mnoge žrtve smatrale ove povrede kolena za svojevrsnu medalju časti i dobijale znatnu finansijsku pomoć. Kažnjavanje pucanjem u stomak, za razliku od kolena, može da bude smrtonosno.

Prema istim izvorima, AAD će na isti način tretirati kako domaće dilere tako i strane državljane koji se bave ovim kriminalnim radnjama.  Iako su bande stranih državljana bile optužene za trgovinu drogom u Belfastu, do sada nije bilo paravojnih akcija protiv njih.

U saopštenju AAD-a se tvrdi da će se kažnjavanje nastaviti, a da ova grupa ne ubira „porez“ od dilera droge.

Bivši član borda policije, Dolores Keli, izrazila je žaljenje što javnost ne diže glas protiv napada na građane osumnjičene za trgovinu drogom. Prema njenom mišljenju, takav stav znači prećutno odobrenje i toleranciju prema nasilju. Ona se pita: „Da li je to društvo u kojem želimo da naša deca rastu?“

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.irishnews.com/news/2017/06/02/news/republican-group-action-against-drugs-claims-responsibility-for-two-killings-1042974/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.