Kolera u Jemenu kao posledica saudijske izolacije: 1146 mrtvih

Svetska zdravstvena organizacija je proteklog utorka objavila bilans tragične situacije u kojoj se nalazi narod Jemena koji trpi posledice agresije saudijskog režima više od dve godine. „Od 27. aprila do 18. juna, epidemija kolere u Jemenu je uzrokovala 1146 smrtnih slučajeva, dok se sumnja da je broj zaraženih i do 166.976“, kaže se u saopštenju.

Prema podacima SZO, samo tokom nedelje od 11. do 17. juna, zabeleženo je 187 smrtnih slučajeva i 37.808 novih slučajeva pacijenata sa simptomima kolere. SZO upozorava da brojem zaraženih treba baratati „pažljivo“ budući da su podaci nepotpuni u nekim oblastima ratom pogođene zemlje.

Ujedinjene nacije upozoravaju da epidemija kolere i glad u Jemenu mogu dovesti do potpunog kolapsa zemlje i istovremeno kritikuju pasivnost ostatka sveta po tom pitanju.

Najugroženiji regioni u kojima se nalazi 49,3% zabeleženih slučajeva su Sana, priobalske provincije Al-Hudaida i Haja, na zapadu, kao i Amran, severno od prestonice. Epidemija se proširila na 85% teritorije. Deca mlađa od 15 godina čine 41,3% zaraženih i 29,4% preminulih.

Saudijska agresija je uništila infrastrukturu Jemena, jedne od najsiromašnijih zemalja arapskog sveta. Osim toga, Jemen se suočava sa glađu kao posledicom rata, a ona povećava ranjivost bolesnih.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.hispantv.com/noticias/yemen/345124/colera-muertos-agresion-arabia-saudita-oms

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.