Strah od širenja i mutacije kuge sa Madagaskara realan!

Na Madagaskaru je od 1. avgusta registrovano 2.034 slučajeva kuge, dok je od ove bolesti umrlo već 165 ljudi.1

Svetska zdravstvena organizacija hitno zahteva dodatnih 4 miliona dolara za operacije suzbijanja dalje zaraze. Sve škole u ​​zemlji su dezinfikovane, a lideri zajednica obučeni su da prepoznaju znake bolesti, rekla je SZO.

Kugu izaziva bakterija Yersinia pestis, koja živi u buvama i pacovima. Na kraju sezone berbe, populacija pacova opada jer nemaju dovoljno hrane. Kao rezultat toga, buve počinju da traže nove “domaćine”, pa tada grizu ljude.

Tako nastaje bubonska kuga, a ona se danas može lako izlečiti antibioticima. Ako se bubonska kuga odmah ne leči, bakterije se mogu proširiti na pluća, uzrokujući plućnu kugu. Ovaj oblik bolesti može se širiti putem vazduha, kaže SZO.2

Međutim, siromašnim zemljama se, u ovakvim situacijama, antibiotici moraju dostavljati izvana. A siromaštvo je, prema mnogim stručnjacima, glavni krivac za ovakav razvoj situacije. Život i rad u nehigijenskim uslovima, gradska naselja bez kanalizacije i vodovoda, krčenje šuma i masovne migracije pacova u gradove, neki su od faktora koji su doprineli širenju ove bolesti.3

Ono čega se zdravstveni stručnjaci sada najviše plaše je mogućnost da bakterija kuge mutira i postane praktično nelečiva, kao i da se proširi afričkim kontinentom, a potom se preseli u Evropu i SAD.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.dailymail.co.uk/health/article-5076955/Plague-death-toll-rises-165-Madagascar.html  

  2.  https://www.livescience.com/60623-plague-outbreak-in-madagascar.html  

  3.  https://www.youtube.com/watch?v=Q5J7kcn9lXM  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.