Sirijski Kurdi: „Turski navodi o obustavljanju saradnje SAD i SDF netačni“!

Pentagon je u ponedjeljak saopštio da razmatra “prilagođavanje” naoružavanja sirijskih Kurda, nakon što je taj odnos isprovocirao Tursku, ali se nije obavezao da potpuno zaustavi transfer oružja, rekavši da će takve odluke biti zasnovane na okolnostima na terenu.

Čini se da je Vašington rešio da, makar privremeo, popravi odnose sa Turskom, ali kako ova odluka nije izazvala javni protest i osude kurdskog rukovodstva u Siriji, moguće je da je donešena u saglasnosti ili dogovoru sa rukovodstvom kurdskog YPG-a.

Kurdski funkcioner Amr-Abdel Karim rekao je da će “SAD prilagoditi” svoju isporuku oružja za SDF u Siriji, ali će se saradnja sa SAD nastaviti” i dodao da “nema promene u odnosima između Sirijskih demokratskih snaga i administracije SAD“.

“Podrška će se nastaviti sve dok se ne eliminiše prisustvo Islamske države u regionu, gde god postoji saradnja između SAD i SDF-a“, rekao je Amr, koji je zadužen za spoljne odnose kurdske administracije.

On je opisao turske izjave, koje govore o stopiranju podrške SDF-u, kao “netačne” i “neprecizne”.

“Mi smo partneri međunarodne koalicije u borbi protiv terorizma i to partnerstvo cće se nastaviti”, dodao je Bali Mustafa iz kancelarije za odnose sa javnošću SDF-a. “Još uvek imamo mnogo posla sa našim partnerima iz koalicije”.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.