Ruski bombarderi stigli u Venecuelu na zajedničke vojne vežbe!

Foto: AFP

Ruski bombarderi sleteli su u Venecuelu pred najavljene vojne vežbe dve zemlje.1

Avioni Blakdžek (Tu-160), osposobljeni i za nuklearni teret, snažna su poruka Vašingtonu da Moskva namerava da se ozbiljnije zauzme za svoje latinoameričke partnere.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ovi avioni – korišćeni tokom odbrane Sirije – deo veće vazduhoplovne flote koja će učestvovati u vežbama sa venecuelanskom vojskom.

Ruski ambasador u Karakasu, Vladimir Zaemski, izjavio je za VTV da se radi o jačanju “veoma plodnog” vojnog partnerstva koje je razvijano još sa bivšim liderom Venecuele, Hugom Čavezom.

Vojne vežbe slede trodnevnoj poseti Moskvi od strane venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura. Venecuela je, popu Irana, pogođena niskom cena nafte i američkim sankcijama.2

Ranije ovog meseca američki sekretar odbrane, Džejms Matis, opisao je Madura kao neodgovornog despota koji vodi svoju zemlju u propast i koji će na kraju “morati otići”.

Iranski voni zvaničnici izjavili su ranije ovog meseca da će novi iranski razarač Sahanda uskoro biti otpremljen u Venecuelu.

Među našim planovima u bliskoj budućnosti je da pošaljemo dva ili tri pbroda sa specijalnim helikopterima u Venecuelu, na misiju koja može potrajati i pet meseci”, saopštio je iranski admiral Turađ Hasani Mokadam.3

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.theguardian.com/world/2018/dec/10/venezuela-russian-bombers-maduro  

  2.  https://www.theguardian.com/world/2018/dec/05/putin-maduro-support-moscow-visit-financial-aid  

  3.  https://www.newsweek.com/russia-military-venezuela-iran-warships-us-foe-1252790?utm_source=Public&utm_medium=Feed&utm_campaign=Distribution  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.