Kako se ko izjasnio o Vojsci Kosova u Savetu bezbednosti UN!

Foto: UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je sinoć na sednici Saveta bezbednosti UN, o problemu formiranja Vojske Kosova, kao i o drugim tačkama nesporazuma između Beograda i Prištine.1

Odmah potom, govor je održao i kosovski predsednik Hašim Tači, nakon čega su predstavnici zemalja članica izneli svoja viđenja aktuelne situacije.

Savet bezbednosti UN čine 5 stalnih članica – SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina – i 10 privremenih – Švedska, Poljska, Holandija, Peru, Kuvajt, Bolivija, Kazahstan, Etiopija, Ekvatorijalna Gvineja i Obala Slonovače.

O formiranju Vojske Kosova pozitivno su se izjasnile SAD, Britanija, Francuska, Švedska, Poljska, Holandija i Kuvajt, naglasivši da je Kosovo nezavisna zemlja i da ima pravo da formira vojsku.

Sa druge strane, Rusija, Bolivija, Peru, Kazahstan, Etiopija, Ekvatorijalna Gvineja i Obala Slonovače izjasnile su se negativno po ovom pitanju, smatrajući da ova odluka nije u skladu sa Rezolucijom 1244, dodajući da poštuju suverenitet Srbije.

Kina je jedina članica koja nije direktno adresirala pitanje formiranja Vojske Kosova, ali je naglasila da je Rezolucija 1244 ključna za postizanje rešenja i da Kina poštuje suverenitet Srbije i napore da se postigne kompromis.

Sve članice Saveta bezbednosti UN, pozvale su na nastavak dijaloga između dve strane.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.facebook.com/192988610739883/videos/530834870731464/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.