Prve tužbe protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma

Webtribune

Advokatska kancelarija „Aleksić” iz Niša u saradnji sa italijanskim kolegom pripremila je prvih pet tužbi protiv NATO-a, koje će u narednih nekoliko dana podneti srpskim sudovima u ime obolelih od kancera, kao posledice bombardovanja naše zemlje osiromašenim uranijumom tokom agresije Severnoatlantskog pakta 1999. godine.

„Tužbenim zahtevom tražiće se odšteta zbog oboljevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom konkretnih klijenata, a to su mahom vojnici, policajci ili vojni rezervisti, koji su bili 1999. godine na Kosovu i Metohiji ili Jugu Srbije”, precizirao je Aleksić.
1

U pripremi tužbi i postupak pred sudom uključen je i italijanski advokat Anđelo Fiore Tartalja, koji je prema rečima Aleksića, u istim predmetima u Italiji i uspeo da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata, italijanskih vojnika koji su bili raspoređeni u vojnoj misiji na Kosmetu nakon NATO agresije 1999.

Tartalja koji je krajem prošle godine upisan u Advokatsku komoru Niš, je pred italijanskim sudovima uspeo da dokaže vezu između osiromašenog uranijuma i oboljenja vojnika od kancera, na osnovu čega im je isplaćena odšteta, prenosi Tanjug.

Niški advokat je ukazao da će pred sudovima u Srbiji, uz pomoć italijanske sudske prakse i veštačenjima u predmetima u kojima je postupao italijanski advokat, ali i drugim dokazima, pokazati postojanje veze između trovanja osiromašenim uranijumom i oboljevanja od raka srpskih vojnika i policajaca.

Visina oštete biće precizirana tokom sudskog postupka, ali advokat smatra da je minimum 100.000 evra i više.
2

 

 

Liked it? Take a second to support Ljubomir Pejčić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.politika.rs/sr/clanak/470622/Prve-tužbe-protiv-NATO-zbog-osiromašenog-uranijuma  

  2. https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/4219124/tuzbe-osiromaseni-uranijum-nato-odsteta-.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.