Navaljni uhapšen odmah po dolasku u Moskvu

AFP via Getty Images

Aleksej Navaljni, ruski opozicioni političar, uhapšen je juče nakon sletanja u Moskvu.1 Nakon sletanja na aerodrom, a pre hapšenja, dao je izjavu za medije da se “ničega ne plaši”, zatražio je od javnosti da se takođe ne plaši i naveo da su sve optužbe protiv njega neosnovane.

Mediji javljaju da se za doček Navaljnija na aerodromu Vnukovo okupila grupa ljudi, da je atmosfera bila skoro kao sa protesta, te da su mu okupljeni klicali “Navaljni” i “Rusija će biti slobodna”.

Protiv Navaljnija, koji je prešao put od ekstremnog desničara do “centriste” pod sponzorstvom Otvorene Rusije, NVO ruskog milijardera u egzilu, Mihaila Hodorkovskog, trenutno se vodi krivični postupak za krivično delo pronevere.2

Džejk Salivan, budući savetnik za nacionalnu bezbednost novoizabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji treba da bude inaugurisan 21. januara, izjavio je da “napadi Kremlja na Navaljnog nisu samo kršenje ljudskih prava, već i uvreda ruskom narodu koji želi da se njegov glas čuje”3. Da li je povratak Navaljnija u domovinu, pet meseci nakon što je navodno otrovan po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina4, na neki način povezan sa skorašnjom promenom vlasti u Sjedinjenim Državama, ili je rezultat isključivo lične odluke, ostaje da se vidi.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.dw.com/en/alexei-navalny-detained-after-landing-in-moscow/a-56252905 

  2. https://www.jurist.org/news/2020/12/russian-authorities-initiate-criminal-case-against-alexei-navalny-for-fraud/ 

  3. https://www.danas.rs/svet/bajdenov-savetnik-za-nacionalnu-bezbednost-navaljnog-odmah-osloboditi/ 

  4. https://www.foxnews.com/world/kremlin-critic-alexei-says-putin-responsible-for-poisoning-in-first-video-interview 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.