Bugarska napada odluku Skoplja da vrati srpski jezik u škole

Depositphotos/ AleksTaurus

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva oštro je kritikovala odluku vlasti u Skoplju da u školski program vrate srpski jezik, navodeći da je “makedonizam ideja nastala u Beogradu i Moskvi”.

Bugarska ministarka smatra da je povratak srpskog jezika u makedonske škole deo plana da se makedonski jezik što više približi srpskom, a udalji od bugarskog. „To pobija tezu da je veza sa Srbijom i Rusijom prekinuta. Naprotiv, makedonizam je ideologija nastala u tim državama“, rekla je Zaharijeva.

Makedonski premijer Zoran Zaev je, čestitajući Svetog Savu pripadnicima srpske manjine, najavio povratak srpskog jezika kao izbornog predmeta u školama u Severnoj Makedoniji.1

Reakcija bugarske ministarke spoljnih poslova povodom povratka srpskog jezika u škole u Severnoj Makedoniji je samo još jedna u nizu agresivnih izjava i mešanja u unutrašnje stvari ove bivše jugoslovenske republike.

Tako je zvanična Sofija u novembru 2020. odbila da odobri početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa Briselom, kada je ministarka spoljnih poslova Bugarske izjavila da Sofija od Skoplja traži da prihvati „istorijsku realnost“ da makedonski jezik ima bugarske korene i da se može tretirati samo kao „zvanični jezik Republike Severne Makedonije“, ali ne i kao „makedonski jezik“.

Bugarska od vlasti u Skoplju traži i da prihvati da je Goce Delčev bio bugarski heroj, te da se sa spomenika u Severnoj Makedoniji uklone natpisi kojima se odaje pošta žrtvama bugarskih fašističkih okupatora za vreme Drugog svetskog rata. A Zaharijeva je susednoj zemlji zamerila čak i to što „slavi mračnog diktatora Tita“.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://rs.n1info.com/region/zaharijeva-ostro-kritikovala-odluku-skoplja-da-uvede-srpski-jezik-u-skole/  

  2. https://www.danas.rs/svet/bugarska-bi-svoje-susede-mnozila-nulom/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.