Ratko Krsmanović: Kubanski lekari – sunarodnici celog sveta!

REUTERS/DANIELE MASCOLO

Republika Kuba pripada svetskim liderima u oblasti školovanja velikog broja lekara, razvoja svojih lekova i neizmerne pažnje posvećene međunarodnoj saradnji na medicinskom planu.

Ubrzo po završetku revolucije, Kuba je počela da šalje svoje medicinsko osoblje u najugroženija područja širom sveta. Glavna uloga pripada Medicinskoj brigadi “Henri Riv”, nazvanoj po Amerikancu koji se borio na strani Kubanaca u prvom ratu za nezavisnost u 19. veku. Pripadnici brigade su do danas prisutni širom sveta a trenutno su aktivni u 25 timova, u 23 zemlje boreći se i protiv koronavirusa na nekoliko kontinenata uključujući i Evropu.

Vlada SAD je, pre dve godine, pokrenula intenzivnu i štetnu kampanju protiv ove medicinske saradnje koju Kuba nudi, zajedno sa pretnjom sankcijama Kubi i kubanskim liderima. Kampanja je praćena klevetama i pritiscima protiv država korisnika medicinskih usluga kubanskih lekara uz naloge da tu saradnju prekinu.

Rat SAD protiv međunarodne medicinske saradnje predstavlja sramno i bezumno nedelo protiv naroda kojima je potrebna medicinska pomoć, ali to neće moći da baci senku na solidarnost i ljudski doprinos 29 hiljada kubanskih zdravstvenih stručnjaka, koji, sa ogromnom žrtvom i uz razumevanje njihovih porodica, trenutno nesebično nude sebe i svoje medicinske usluge širom sveta. Tom kampanjom je detaljno upravljao Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Za kampanju su angažovani pojedini senatori i pripadnici Kongresa povezani sa antikubanskom mafijom sa Floride i zvaničnicima Stejt departmenta.

Oni optužuju Kubu za navodno “moderno ropstvo” i “trgovinu ljudima” osoba koje rade u kubanskom zdravstvenom sistemu, u svrhu eksploatacije ili za njihovo navodno mešanje u unutrašnje stvari država u kojima se nalaze.

Nemoralno je i neprihvatljivo da se sumnja u profesionalni i humanistički integritet i altruizam više od 400.000 kubanskih zdravstvenih saradnika koji su, za 56 godina, imali misije u 164 zemlje.

Neizbrisivi su njihovi poduhvati u borbi protiv ebole u Africi, slepila u Latinskoj Americi i Karibima, kolere na Haitiju, kao i učešća 26 timova Međunarodnog kontingenta lekara specijalizovanih za katastrofe i velike epidemije “Henri Riv” u Pakistanu, Indoneziji, Meksiku, Ekvadoru, Peruu, Čileu i Venecueli, između ostalilh.

Sa istom posvećenošću i bez ikakvog interesa, na Kubi se besplatno obrazovalo 35.613 zdravstvenih stručnjaka iz 138 zemalja. Kubanski doktori održali su gotovo pet hiljada konsultacija širom Italije i izlečili 210 pacijenata obolela od korona virusa nakon što je epidemiološka situacija u ovoj državi eskalirala u martu prošle godine.

 

Predlog za Nobela

Naspram kampanje od strane SAD, iz Srbije je pokrenut zvaničan predlog Norveškom Nobelovom komitetu za dodelu Nobelove nagrade za mir u 2021. godini, KUBANSKOJ MEDICINSKOJ BRIGADI “HENRI RIV”.

Pokretač ovog preloga je RAS Akademija na čijem je čelu, prof. dr Alek J. Račić, a predlog su podržali članovi Poslaničke grupe za Kubu, Predsednik, Akademik Ljubiša Stojmirović, prof. dr, član Parlamenta, Đorđe Komlenski, advokat, član Parlamenta, Mr Bojan Torbica, pravnik, član Parlamenta, Ana Karadžić, inženjer organizacije, član Parlamenta.

Predlog za dodelu Nobelove nagrade za mir u 2021. godini, kubanskoj medicinskoj brigadi “Henri Riv”, podržali su i članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU): Akademik Prof. dr sc, Jovan Hadži Đokić, Akademik Prof. dr Milorad Mitković, Rektor Univerziteta u Nišu Prof. dr Dragan Antić, Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, Dobrila Stanković Đorđević, i redovni profesori Nebojša Đorđević, Gordana Kocić, Radivoje Kocić, Rade Čukuranović, Alexandar Nagorni, Dragoslav Bašić, Andrej Veljković, Danica Tiodorović, Dušan Sokolović, Andrija Šmelcerović, Branislava Kocić, Dušica Stojanović, Nebojša Stojanović i Goran Stanojević.

Podršku su dali i profesori Fakulteta umetnosti u Nišu Milena Injac, Dragan Žunić, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Goran Maksimović, i dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu profesor Petar Mitković.

Za međusobnu podršku, razumevanje i negovanje prijateljstva između srpskog i kubanskog naroda, važno mesto i ulogu ima Društva srpsko-kubanskog prijateljstva Beograd, koje predvodi entuzijasta Sveto Dobrijević.

Čovečanstvo duguje veliku zahvalnost medicinskom osoblju Republike Kube oličenim u brojnim međunarodnim misijama Medicinske brigade “Henri Riv”.

Ratko Krsmanović

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.