Bolivijski sud izdao poternicu za bivšom desničarskom predsednicom Žanin Anjez

Jorge Bernal/AFP via Getty Images

Bolivijski sud izdao je naloge za hapšenje bivše samoproklamovane predsednice zemlje i još devet ljudi, uključujući ministre i najviše vojne zvaničnike zbog njihove uloge u puču protiv bivšeg predsednika Eva Moralesa.1 

Državni tužioci zatražili su da se privede bivša privremena predsednica Žanin Anjez, zajedno sa pet bivših vladinih ministara i četiri vojna načelnika nakon što su optuženi za pobunu, terorizam i zaveru.2 

Kratkotrajna vladavina Žanin Anjez obeležena je nizom represija, nasilja i brutalnosti. Tokom jedne nepune godine na vlasti nekoliko hiljada ljudi je povređeno i na desetine ubijeno od strane policije i vojske.

Tako je, primera radi, na protestima protiv desničarskog režima 15. novembra 2019. vojska i policija otvorila vatru na demonstrante što je rezultiralo smrću 9 i teškim ranjavanjem preko 100 osoba.

Podsećamo da su najveći stepen diskriminacije osetili domoroci, koji inače čine preko polovinu celokupne populacije. Progon se odigravao na sve moguće načine, pa čak i performativno u vidu paljenja domorodačke zastave. 

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rt.com/news/517977-bolivia-anez-arrest-warrant/  

  2. https://www.aa.com.tr/en/americas/bolivian-court-issues-arrest-warrant-for-jeanine-anez/2174407  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.