Rusija i Kina prave zajedničku bazu na Mesecu

Rusija i Kina prave zajedničku bazu na Mesecu
CGTN

Rusija i Kina otkrile su planove za izgradnju “Međunarodne lunarne naučne stanice”, nakon što su šefovi svemirskih agencija dve zemlje Džang Keđijan i Dmitrij Rogozin u utorak potpisali sporazum o razvoju “kompleksa eksperimentalnih istraživačkih objekata stvorenih na površini i/ili orbiti Meseca”, objavio je “Roskosmos”.

Kineska Nacionalna svemirska agencija (CNSA) saopštila je da će se istraživačka baza nalaziti na mesečevoj površini ili u orbiti, sa mogućnostima za „dugoročni autonomni rad“, i da će obuhvatati istraživačke aktivnosti, uključujući „istraživanje i korišćenje Meseca“. Takođe su i dodali da je ovaj najveći kineski projekat na planu međunarodne svemirske saradnje – “otvoren svim zainteresovanim zemljama i međunarodnim partnerima”, preneo je “Gardijan”.1

Dmitrij Rogozin, šef ruske agencije “Roskosmos”, saopštio je da je pozvao šefa CNSA Džanga Keđijana na lansiranje prvog ruskog modernog, lunarnog istraživačkog vozila – nazvanog “Luna 25” – 1. oktobra.

Ovo je prvi ruski lunardni lender od 1976. SSSR je ušao u istoriju poslavši prvog čoveka u svemir, ali je Rusija u post-sovjetskoj eri zaostajala u trci u svemiru u odnosu na Kinu i Sjedinjene Američke Države, a koje se utrkuju u istraživanju svemira, posebno što se tiče Meseca i Marsa.

Ove godine Rusija slavi i šezdesetogodišnjicu prvog svemirskog leta sa posadom.2


  1. https://www.theguardian.com/science/2021/mar/10/china-and-russia-unveil-joint-plan-for-lunar-space-station  

  2. https://www.blic.rs/vesti/svet/trka-za-svemir-se-zvanicno-zaostrila-rusija-kaska-za-drugima-ali-sada-se-udruzila-sa/gnx822z  

Leave a Reply

Your email address will not be published.