Black Agenda Report: Suđenje Šovinu je obična šarada!

REUTERS/Leah Millis

 
Policijsko ubistvo još jednog Afroamerikanca nadomak Mineapolisa pokazuje svetu da će dehumanizacija ugrađena u belački suprematistički DNK doseljeničkog kolonijalizma i dalje proizvoditi zločine protiv kolektivnog čovečanstva. 
 
Rešenje je bilo spremno. Američka država je bila odlučna da pokaže svetu da njen sistem može sprovesti pravdu svom zarobljenom Afroameričkom stanovništvu.  
 
Dakle, za razliku od nekolicine slučajeva kada su protiv policajaca bile podignute optužnice za ubistvo crne ili smeđe osobe, tužitelji se ovog puta nisu pretvarali da slede zahteve loše upućene javnosti, pa su odustali od podizanja optužnice prvog ili drugog stepena ubistva, jer bi u tom slučaju kriterijume za osuđivanje postavili tako visoko da se oni ne bi mogli ispuniti. To je omiljena strategija tužilaca kada ne mogu da utiču na osudu koja im odgovara.
 
Tužioci u slučaju Dereka Šovina su učinili suprotno. Optužbe su složili na način koji bi onemogućio izbegavanje osuđujuće presude. I svi su se poređali u red, jer je ulog bio prevelik. Da li bi “Blistavi grad na brdu”, čije je vođstvo sada povezano sa “pristojnim” demokratama, mogao pružiti pravdu za ubistvo Džordža Flojda? Odgovor na to pitanje je odlučno “da”. Novinari su se obavezali da će pokrivati suđenje od početka do kraja do najsitnijih detalja i sve je bilo spremno za jedno od najvećih revijalnih suđenja u istoriji SAD-a.
 
Međutim, neodoljiva, rasistička priroda odnosa Afroamerikanaca i američke doseljeničke kolonijalističke države ponovno je pokazala svoje ružno lice i sve je krenulo mimo scenarija usred odigravanja međunarodne predstave. To je zato što je još jedan mladi crnac upucan, ironično u istom gradskom području gde je oduzet Flojdov život.
 
Sad je opet nastala konfuzija. Šta bi pravda značila za Flojda i bilo koju drugu crnu osobu koju su državni agenti ubili ili napali, čak i ako bi Šovina osudili? Da li bi poziv na “pravdu” sada samo značio zahtev za suđenjem, jer je jasno da će se slučajevi ubistava Afroamerikanaca nastaviti, kao što je to i slučaj od nastanka ove nacije? Nije li to ono što je SAD učinilo “posebnom” kao prvom republikom ikad uspostavljenoj na rasnoj osnovi u ljudskoj istoriji?
 
Odgovor vladajuće klase na Covid-19 pokazao je koliko je život u Sjedinjenim Državama jeftin, ali život Afroamerikanca još je niže na lestvici ljudske vrednosti. Ipak, šarada se nastavlja. Američke vlasti pucaju na crnce u Sjedinjenim Državama, dok njihove vojske ubijaju crnce i druge kolonizovane narode i nacije širom sveta u ime napretka demokratije.
 
Svi znaju da ubistvo Džorža Flojda nije ništa veća abnormalnost u američkom društvu od izbora Donalda Trampa 2016. godine. Ekstremno, sistematsko, ubilačko nasilje uvek je bilo u središtu belih suprematističkih doseljeničkih projekata. Revijalno suđenje Šovinu trebalo je samo da nam pomogne da to na trenutak zaboravimo.
 
Nije bilo važno što niko nije odgovarao za ubistvo Fredija Greja, Breone Tejlor, Tamira Rajsa ili za bezbroj ubistava u kojima lokalni tužitelji nisu uspeli podići optužnice, dok su vlade pod Obaminim i Trampovim administracijama donosile političke odluke nepokretanja saveznih istraga.
 
Ovaj slučaj je bio drugačiji. Nije se mogao nikako ignorisati ili opravdati. Svet je video jezivi snimak ubistva Džordža Flojda koji je izazvao globalnu zgroženost. Dostignuta je tačka preokreta u kojoj je brend Sjedinjenih Država potencijalno oštećen bez povratka – pa je bila potrebna žrtva.
 
Sa ubistvom Dontea Rajta možda neće doći do neispravnog suđenja i Šovin će verovatno biti osuđen. Ta presuda, međutim, neće ostvariti efekat kakav su originalno isplanirali. Iz konfuzije oko onoga šta treba zahtevati kada se ubijanja nastavljaju, polako se budimo u neizbežnoj realnosti da osim ako Afroamerikanci nisu u stanju da samoupravljaju i kreću se ka autentičnom kolektivnom samoodređenju, izgrađena degradacija i dehumanizacija belačkog suprematističkog DNK doseljeničkog kolonijalizma i dalje će stvarati Breone Tejlor, Erike Garnere, masovna zatvaranja i zločine protiv našeg kolektivnog čovečanstva.
 
I kako da preusmerimo tu moć? Malkom Eks dao nam je smer iz radikalne tradicije ljudskih prava crnaca. Rekao je da morate biti spremni platiti cenu potrebnu da biste doživeli puno dostojanstvo kao osoba i kao pripadnici samoodređujućeg naroda.
 
A koja je to cena?
 
“Cena za navođenje drugih da poštuju vaša ljudska prava je smrt. Morate biti spremni umreti … Vreme je da i vi i ja sada svetu damo do znanja koliko smo miroljubivi, koliko smo dobronamerni i koliko želimo poštovati zakone. Ali u isto vreme moramo istom svetu dati do znanja da ćemo njihov svet razneti u nebo ako nas ne poštuju i ne prepoznaju i ne postupaju isto kao što se postupa sa ljudskim bićima. ” Taj ishod ne mogu napisati Holivud ili državni propagandisti.
 
Tekst preuzet sa blackagendareport.com
 
Prevod: Nenad Pekez
Priprema: Princip.info
 
Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.