Vrhovni vođa Irana primio domaću COVIran Barakat vakcinu

Official Khamenei Website/Reuters

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei primio je u petak prvu dozu domaće vakcine protiv COVID-19, javila je državna televizija, usred napora zemlje da ubrza vakcinaciju populacije.1

Hamenei (82) je primio vakcinu COVIran Barakat, koju je razvio konglomerat povezan sa državom i koja je odobrena za javnu upotrebu ranije ovog meseca.

Iran, koji broji 83 miliona stanovnika, zabeležio je 83.588 smrtnih slučajeva i ima najveći broj umrlih od koronavirusa na Bliskom istoku.

Spora vakcinacija i loša zdravstvena situacija u Iranu posledica su američkih sankcija, koje su, iako usmerene na sektore prevashodno naftne i finansijske aktivnosti, odvratile neke strane banke učestvovanja u finansijskim transakcijama sa Iranom. Teheran kaže da je to često remetilo napore za uvoz esencijalnih lekova i drugih potrepština.2

Zvaničnici kažu da Iran povećava svoj kapacitet za vakcinaciju koristeći uvezene vakcine, kao i COVIran Barakat, ruski Sputnjik V koji se pravi lokalno i vakcinu koja se zajedno proizvodi sa Kubom.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://twitter.com/khamenei_ir/status/1418470541128839172?s=19 

  2. https://www.reuters.com/world/middle-east/irans-leader-gets-locally-made-coronavirus-vaccine-shot-2021-06-25/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.