Fabrike “evropskih vrednosti” konačno i u Srbiji

Serbian President’s Office

 
Dolazi i naših 5 minuta. Prolaze ona vremena kada je Srbija bila crna rupa Evrope. Konačno da i mi dočekamo da uživamo “ko sav normalan svet”. Dosta je bilo nepotrebnog žrtvovanja. Dosta je bilo “srpskog inata”.
 
Zašto bismo mi izigravali nekakve moralne gromade i suprotstavljali se svetskim golijatima? Zašto bismo žrtvovali materijalne pogodnosti ovog života samo zbog nekakve umišljene moralnosti? Jesmo li beli? Jesmo. Jesmo li deo Evrope? Jesmo. Zašto onda da ne iskoristimo svoje evropsko supremacističko pravo da se razvijamo i živimo poput čitave Evrope? Uslovi su jednostavni, samo treba da iskorenimo svoj “neradnički mentalitet” i “balkansko divljaštvo”.
 
Kada upitate one koji su izneli petooktobarsku “revoluciju”, bili udarnička pesnica imperijalizma i uništili poslednje oblike socijalizma na ovim prostorima, argument je uvek vrlo čvrst iz ugla ljudskih potreba i možemo reći osnovan: “Tada se živelo jako loše” ili “Bio je to društveni ćorsokak”. Bez zagledanja u političke strukturalne odnose koji su definisali period 90-ih, ne samo kod nas, već u čitavom svetu, a koji je bio obeležen talasom urušavanja socijalizma, mogućnosti za materijalno bogatiji i prihvatljiviji život delovali su nadomak ruke. Ako se pitate zašto bi uopšte neko u Srbiji mislio da može živeti materijalno bogatijim životom pre čoveka u Mozambiku, Obali Slonovače, Haitiju ili Namibiji, odgovor je opet sasvim očit: naš geografski položaj i rasna pripadnost nam automatski daju privilegije uspostavljenog evropskog sistema koji je upravo izgrađen na šovinističkim i rasističkim osnovama. Otud ona čuvena fraza: “Dosta smo se mi mučili, zaslužili smo bolje i vreme je malo da predahnemo”.
 
Taj “predah” je u stvari izdah koji nije moguće više zadržati. S jedne strane uslovljen spoljnim pritiscima, a sa druge unutrašnjim sukobom koji je kulminirao upravo zbog toga što rasno i geografsko bliski sistemi “blistaju” i prave nam “zazubice”. Dobrim delom, taj predah je uslovljen. Zato su rušenje vlasti 90-ih i zamena za zapadne alternative delovali tako “prirodno”, kao nešto što smo posle dugog vremena previranja konačno zaslužili, kao nekakva nagrada koja samo na nas čeka. Ta nagrada dolazi u vidu svih dostupnih “plodova” zapadne civilizacije, pre svega materijalnih i tehničkih patenata, ali i otvorenih granica koje omogućavaju i “širenje vidika”. Naravno, granice se otvaraju i u suprotnom smeru, za kapitalističke pipke zapadne civilizacije u vidu njihovih kompanija koje omogućavaju da mi nastavimo da se razvijamo, isključivo u sklopu te civilizacije, u sklopu takve kulture, mentaliteta i progresa. U sklopu kapitalističkog mentaliteta od kojeg će najviše profitirati upravo vodeće buržoaske strukture zapadne civilizacije.
 
Kapitalistički mentalitet je uvek diskutabilan. Po svojoj prirodi, kapitalizam kakav poznajemo je uvek parazitski, baš kao što je i rekao Malkom Iks: “Pokažite mi kapitalistu i pokazaću vam vampira”. Ono što je trenutno dobro jeste što Srbija kao zemlja i dalje zauzima veoma nisku poziciju u svetskoj podeli rada i blizu je dna zapadnog proizvodnog lanca, što znači da smo mi i dalje većinski eksploatisani. U prevodu, još nismo dostigli poziciju u kojoj bismo ozbiljnije učestvovali u eksploataciji drugih zemalja, posebno onih zemalja Globalnog Juga koje su prve na udaru zapadne civilizacije. Međutim, sa kapitalističkim progresom i integracijom u evropske političke i ekonomske strukture neminovno je da će i Srbija dostići “civlizovan svet” i “evropske vrednosti” u svojoj punoj formi, a prve naznake toga dobili smo sa otvaranjem švajcarske fabrike čokolade “Barry Callebaut” koja je otvorena u Novom Sadu uz ozbiljne državne subvencije (oko 14 miliona evra pomoći).1
 
Naime, “Barry Callebaut” koristi dečiji rad u Obali Slonovače kako bi dodatno snizila troškove proizvodnje kakaoa. Još 2001. godine kompanija je bila među potpisnicama “Harkin-Engle” protokola kojim se obavezala da će eliminisati dečiji rad do 2005. godine. Pošto to nisu ispunile, jer ih jeftin rad odraslih Afrikanaca ne zadovoljava, kompanije su dale sebi novi rok do 2025. godine.2 Ove su godine neki od Malijaca koji su tokom detinjstva živeli i radili kao robovi na plantažama kakaoa u Obali Slonovače podigli tužbu protiv kompanija “Hershey”, “Mars”, “Cargill”, “Mondelēz”, “Nestle”, “Barry Callebaut” i “Olam”.3
 
Sa nastavkom aktivne evropeizacije Srbije, otvaranje sve više ovakvih fabrika “evropskih vrednosti” postaće normalnost kojoj se “neće gledati u zube”. Na kraju krajeva, oduvek su nas učili da se poklonima u zube ne gleda, pa tako “poklone” zapadne civilzacije za koje smo se izborili nakon 5. oktobra ne treba ni slučajno dovoditi u pitanje. To je deo zapadne realnosti, da svako zna svoj posao – stanovnici i deca Afrike se podrazumevaju da će biti najviše eksploatisani i unižavani, uz ostale zemlje Globalnog Juga, a evropske zemlje će ubirati plodove takve eksploatacije i hvaliti se svojom civilizacijom. Red je valjda da i mi ubiramo plodove takvog sistematizovanog rasizma, šovinizma, pa i fašizma.
 
Glavno pitanje se sada postavlja: ako su petooktobarski “revolucionari” samo želeli da mi živimo bolje, ali ne na parazitski način koji upražnjava evropska civilizacija, da li će ovakav progres najoštrije osuditi i izboriti se za drugačije uređenje, ili će preko parazitskog razvoja zažmureti i prihvatiti ustanovljene kolonijalne obrasce i našu poziciju koja teži da postane eksploatatorska? Da li smo spremni da se opet postavimo na pravednu i moralnu stranu ovog sveta, na stranu kolonizovanih, ili će nam biti teško da se odreknemo “plodova” zapadne civilizacije koje smo teškom mukom “zaslužili”? Možemo li opet zapevati kao što smo pevali u našoj SFRJ?

“Kad ne bude više nigdje ropskog rada,
Sreća će nam na Planeti da zavlada.
 
U nepovrat nek’ se ruše kolonije,
Afrikance nek’ slobode Sunce greje.

Jugosloven crnu braću ljubi voli,
Kad stradaju tad i njega srce boli.

S Jovankom se Tito sretno natrag vrni,
Donesi nam pozdrav braće ljudi crni.”

Nenad Pekez
 
Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.danas.rs/ekonomija/svajcarska-kompanija-beri-kalebo-u-novom-sadu-otvorila-fabriku-cokolade/   

  2. https://www.barry-callebaut.com/en/group/forever-chocolate/forever-chocolate-strategy/2025-we-will-eradicate-child-labor-our-supply-chain  

  3. https://www.theguardian.com/global-development/2021/feb/12/mars-nestle-and-hershey-to-face-landmark-child-slavery-lawsuit-in-us   

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.