U Ukrajini velikim maršom obeležili rođendan nacističkog saradnika Bandere

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Širom Ukrajine održano je 57 skupova u čast nacističkog Stjepana Bandere u kojima je učestvovalo na hiljade ljudi. Najveći skup održan je u glavnom gradu Kijevu, na kome su učesnici marširali centrom grada noseći baklje i uzvikujući desničarske parole, „Ukrajina pre svega“ i „Slava Ukrajini, smrt dušmanima“. Marš je čuvalo 1.200 policajaca i 730 pripadnika vojnog roka.

Bandera, koji je rođen 1. januara 1909. godine, bio je istaknuti vođa Organizacije ukrajinskih nacionalista (UPA), koja se borila protiv Poljske i Sovjetskog Saveza za nezavisnu nacionalnu državu za Ukrajince – u početku kroz antipoljsku i antisovjetsku propagandu da bi se kasnije koristili sabotažama, i etnički motivisanim nasiljem.

Ovakvi neonacistički skupovi postali su tradicija u Ukrajini od prozapadnog puča 2013. godine, kada su brojne nacionalističke i profašističke organizacije dobile vetar u leđa uz podršku Zapada.1

Na maršu u Kijevu lider krajnje desnice Oleh Tjanjibok, koji je na čelu ultradesničarske stranke Svoboda, pozvao je vlasti da Banderi vrate status „Heroja Ukrajine“.

Rusi imaju izuzetno negativno mišljenje o Banderi i masovno podržavaju pobunjenike u istočnoj Ukrajini zbog neonacističke pretnje etničkim Rusima.

Predsednik Vladimir Putin je Banderu nazvao “Hitlerovim saučesnikom”.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  www.rt.com/news/414827-bandera-torch-marches-ukraine/amp/  

  2.  https://www.bbc.com/news/world-europe-30655184  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.