Kina pomaže Nikaragvi da izgradi kuće za siromašne

multipolarista.com

Kina je potpisala sporazum sa levičarskom sandinističkom vladom Nikaragve o izgradnji hiljada domova za siromašne i radničke porodice, proširujući već postojeći program javnog stanovanja Bizmarka Martineza.

Potpredsednica Rosario Muriljo objavila je vest 28. januara. “Kina je odobrila važan projekat saradnje sa našom državom i narodom Nikaragve. Planirano je da desetine hiljada nikaragvanskih porodica u 84 opštine u zemlji dobije lep, siguran i dostojanstven dom, sa svim osnovnim uslugama”, rekla je Muriljo.”

Muriljo je takođe najavila i druge tekuće projekte izgradnje infrastrukture, uključujući puteve i stadione.

Nikaragva je mala zemlja, sa od otprilike 6,5 miliona ljudi, i sa vrlo malo resursa, ipak njena levičarska sandinistička vlada posvetila se stvaranju ambicioznih socijalnih programa, uključujući besplatnu univerzalnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, obuku za posao, kao i inicijative za smanjenje siromaštva.

Zapravo Nikaragva već ima program javnog stanovanja pod nazivom Program Bizmark Martinez. Od kada je pokrenut 2019. do 2021. godine, projekat je isporučio oko 3.000 kuća, kao i 30.000 zemljišnih parcela za gradnju u urbanim sredinama.

Čovek po kome je program nazvan, Bizmark Martinez, bio je sandinistički aktivista koji je radio u kancelariji gradonačelnika glavnog grada Managve. Kidnapovan je, brutalno mučen pred kamerama, a ubili su ga ekstremisti krajnje desnice tokom nasilnog pokušaja državnog udara 2018. godine, koji su sponzorisale Sjedinjene Države. Video njegovog jezivog ubistva postao je viralan i izazvao bes u Nikaragvi.1

Vlada Nikaragve je ponovo uspostavila zvanične diplomatske odnose sa Narodnom Republikom Kinom u decembru 2021. Prethodno Nikaragva je prvi put prekinula veze sa Tajvanom i priznala Narodnu Republiku Kinu 1980-ih, nakon trijumfa Sandinističke revolucije 1979. godine.

Ali kada su sandinisti izgubili vlast 1990. godine uz intervenciju Sjedinjenih Država, desničarska predsednica koja je preuzela vlast, Violeta Barios de Šamoro iz najmoćnije oligarhijske porodice u zemlji, odmah je prekinula veze sa NR Kinom. i ponovo priznao Tajvan.

Od obnavljanja veza u decembru 2021. Nikaragva i Kina su postale bliski saveznici.

Predsednik Danijel Ortega otkrio je u govoru na svojoj inauguraciji 10. januara da je Managva potpisala sporazume sa Pekingom o inkorporaciji ove centralne američke nacije u globalnu inicijativu Pojas i put. Nakon potpisivanja sporazuma sa Kinom, Ortega je izjavio: „Sjedinjene Države ne prihvataju da je kraj njihove hegemonije realnost na terenu.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://multipolarista.com/2022/01/29/china-nicaragua-build-house/  

  2. https://www.coha.org/nicaragua-a-renewed-partnership-with-china-defangs-us-regime-change-tactics/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.