Evo Morales podržava Putina i poziva na mobilizaciju protiv NATO-a

Foto: Reynaldo Vargas, Getty Images

Bivši predsednik Bolivije Evo Morales objavio je u ponedeljak na Tviteru da podržava rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Takođe je istakao da je vojna nadmoć u rukama Sjedinjenih Država pretnja miru u svetu. Nakon toga je pozvao na „međunarodnu mobilizaciju“ protiv zapadnih sila „kako bi se zaustavio intervencionistički ekspanzionizam NATO-a i Sjedinjenih Država“.1 

Bivši šef bolivijske države javno je dao podršku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, zauzevši na taj način drugačiji stav od drugih navodno istomišljenika latinoameričkih lidera kao što su čileanski Gabrijel Borić i argentinski Alberto Fernandez. 

„Pozivamo na međunarodnu mobilizaciju kako bi se zaustavio intervencionistički ekspanzionizam NATO-a i SAD. Čovečanstvo vapi za pacifikacijom, požar nije rešenje. Naoružavanje i imperijalistička hegemonija ugrozili su svetski mir“, napisao je on na svom Tviter nalogu. 

Morales je već govorio protiv NATO-a kada je tvitovao da „narodi i demokratske vlade sveta treba da podstaknu kampanju da se NATO proglasi glavnim neprijateljem čovečanstva, koji ugrožava život, mir i ekonomiju kroz svoju ekspanzionističku, intervencionističku i ratnohuškačku politiku“. 

Evo Morales pripada bolivijskom Pokretu ka socijalizmu (MAS), istoj stranci kao i aktuelni predsednik Luis Arse Katakora.2 

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://en.mercopress.com/2022/03/08/evo-morales-supports-vladimir-putin-and-calls-for-mobilization-against-nato 

  2. https://rs.sputniknews.com/20220309/evo-morales-nato-i-amerika-su-krivi-za-situaciju-u-ukrajini-1135223860.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.