Kineska vojna delegacija posetila Iran

Foto: Stock photo

Usred zaustavljenih nuklearnih pregovora sa P5+1, visoka kineska vojna delegacija, na čelu sa kineskim državnim savetnikom i ministrom nacionalne odbrane generalom Vei Fengheom, sletela je u Iran u posetu krajem aprila. Ova poseta ima više nego što se na prvi pogled čini. Iako se možda ne mora nužno formirati novo savezništvo, postoje novi trend, posebno u vezi sa transferom oružja, tehnologijom dronova, raketama dvostruke namene i sajber i obaveštajnim sposobnostima.

Kineski delegati su se tokom posete sastali sa visokim iranskim zvaničnicima, uključujući predsednika Ebrahima Raisija, načelnika Generalštaba Oružanih snaga (AFGS) Mohameda Bagerija i ministra odbrane Mohameda Rezu Aštijanija. Na ovim sastancima su takođe bili prikazani oficiri Korpusa garde islamske revolucije (IRGC).

Nakon sastanka sa Raisijem, obe strane su se složile da povećaju sve oblasti saradnje, uključujući i vojnu, istovremeno naglašavajući zajedničku posvećenost zaštiti ključnih interesa i međusobnom preziru prema onome što prepoznaju kao unilateralizam, hegemoniju i spoljno mešanje Zapada predvođenih SAD-om. Posle sastanka sa AFGS-om, Bageri je izvestio da su se dve zemlje „složile da prošire bilateralnu saradnju u zajedničkim vojnim vežbama, razmeni strategija, pitanjima obuke i drugim zajedničkim poljima“.

Kina je naglasila svoju posvećenost miru i bezbednosti na Bliskom istoku i u Zalivu. Istovremeno, osudila je SAD zbog njihovog jednostranog embarga Iranu i predložila niz alternativnih bezbednosnih okvira za Zaliv, potkopavajući bezbednosni sistem predvođen SAD-om.

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.