Soroš: Naša zapadna civilizacija možda neće preživeti rat u Ukrajini

Profimedia/ilustracija

Američki milijarder Džordž Soroš upozorio je u utorak da “naša civilizacija možda neće preživeti” rusku vojnu operaciju u Ukrajini, ali je rekao da bi Evropa morala da ima oštriji stav protiv predsednika Vladimira Putina u vezi sa gasom nego što misli.

U svom tradicionalnom govoru na večeri na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​švajcarskom planinskom gradu Davosu, jedan od najpoznatijih svetskih milijardera i apologeta neoliberalizma rekao je da je rat „uzdrmao Evropu do srži“.1

„Invazija je možda početak Trećeg svetskog rata i naša civilizacija (Zapada) je možda neće preživeti. Moramo da mobilišemo sve naše resurse da rat privedemo kraju što pre. Najbolji i možda jedini način da sačuvamo našu civilizaciju je da pobedimo Putina što je pre moguće“, rekao je Soroš.

On je pohvalio podršku SAD i Evrope Ukrajini, ali zavisnost Evrope od ruskih fosilnih goriva „i dalje je prevelika“. Evropska unija ima za cilj da smanji upotrebu ruskog gasa za dve trećine ove godine, ali nije uspela da zabrani uvoz pošto su neke nacije, pre svega Nemačka, u velikoj meri zavisne od ruskog gasa.

Soroš je takođe rekao da je Putin stavio gas u skladište prošle godine umesto da ga izvozi u Evropu, stvarajući nestašicu koja je podigla cene i donela Rusiji „mnogo novca“.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.cnbc.com/2022/05/24/george-soros-says-civilization-may-not-survive-russias-invasion-of-ukraine.html  

  2. https://www.france24.com/en/live-news/20220524-soros-says-civilization-may-not-survive-ukraine-war  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.