Borel: „Globalni jug“ se neće pridružiti Zapadu protiv Rusije

Borel: „Globalni jug“ se neće pridružiti Zapadu protiv Rusije
Foto: Reuters, Yves Herman

„Globalni jug“ se neće pridružiti Zapadu u njegovoj kaznenoj akciji protiv Rusije, rekao je visoki diplomata EU.1

Mnoge diplomate G20 više su zabrinute za sopstvene nacionalne interese nego za kažnjavanje Rusije ekonomskim sankcijama zbog napada na Ukrajinu, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. Tvrdio je da je Zapad optužen za dvostruke standarde i da nije uspeo da dobije „bitku narativa“ za Ukrajinu.

„Globalna bitka narativa je u punom jeku i, za sada, mi ne pobeđujemo“, primetio je Borel u nedelju u objavi na blogu nakon svog učešća na prošlonedeljnom sastanku ministara spoljnih poslova G20 u Indoneziji. Rešenje je, kako je rekao, „da se dalje angažuje na pobijanju ruskih laži i ratne propagande“.

Neke diplomate G20, požalio se Borrell, su više zabrinute za sebe zbog posledica rata, nego što žele da naštete Rusiji, dok se druge „žale na „dvostruke standarde“ ili jednostavno žele da očuvaju svoje dobre bilateralne odnose sa Rusijom“.

On je rekao da su se ministri G20 sa „globalnog juga“ u principu složili sa ciljem zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali su odbili da podrže odgovor Zapada. Antiruska kampanja koju predvode SAD uključuje naoružavanje Ukrajine sve težim naoružanjem i sankcionisanje Rusije uz očekivanje da će pokleknuti pod pritiskom zbog vojne i ekonomske štete. Vašington je proglasio „strateški poraz“ Moskve kao krajnji cilj u Ukrajini.

Rusija je rekla da je njena vojna operacija pitanje nacionalne bezbednosti i da će biti nastavljena. Sankcije do sada nisu uspele da izazovu kolaps ruske ekonomije, suprotno onome čemu su se nadali neki zapadni političari.2


  1. https://www.tasnimnews.com/en/news/2022/07/11/2741561/eu-not-winning-in-global-battle-of-narratives-on-ukraine-borrell-says 

  2. https://www.rt.com/news/558748-borrell-g20-russia-sanctions/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.