Bela kuća: “Iran će isporučiti bespilotne letelice Rusiji”

Tasnim

Iran se sprema da pošalje bespilotne letelice u Rusiju kako bi pomogao Moskvi u njenom ratu u Ukrajini, rekao je novinarima u ponedeljak savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Salivan je izjavio da se Iranci spremaju da obuče ruske snage da koriste bespilotne letelice. Nije rekao da li je neka bespilotna letelica već isporučena Rusima.

„Naše informacije ukazuju na to da se iranska vlada sprema da dostavi Rusiji do nekoliko stotina bespilotnih letelica, uključujući i naoružane bespilotne letelice, po ubrzanom postupku“, rekao je Salivan novinarima u ponedeljak.1

Transfer oružja sa Bliskog istoka u Rusiju označio bi potpuni preokret za industriju oružja u regionu. Rusija je drugi najveći svetski snabdevač oružjem iza Sjedinjenih Država. Dok većina njegovog izvoza ide u Indiju i Kinu, a Bliski istok je takođe važno tržište.

“Middle East Eie” je ranije ove godine izvestio iz izvora u odbrambenoj industriji da su se kupci ruskog naoružanja u regionu suočili sa nedostatkom snabdevanja jer Moskva daje prioritet naoružavanju sopstvene vojske. Zapad je takođe uveo sankcije i kontrolu izvoza dizajnirane da prekinu protok poluprovodnika, komponenti aviona i drugih tehnologija koje su bitne za rusku odbrambenu industriju.

Iran i njegovi zastupnici su godinama efektivno raspoređivali bespilotne letelice na Bliskom istoku, udarajući po vojnim bazama u kojima su smeštene američke snage i u Iraku i u Siriji, dok su pobunjenici Huti koji su povezani sa Iranom u Jemenu napadali su dronovima čak i Abu Dabi.

Iransko učešće u ukrajinskom ratu na strani Rusije moglo bi dodatno zaoštriti odnose između Teherana i Zapada u trenutku kada su oni već pod pritiskom, jer pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. su u ćorsokaku.

Dok rat u Ukrajini privlači veći deo fokusa Vašingtona, SAD rade na jačanju bezbednosne saradnje između svojih saveznika na Bliskom istoku kako bi se suprotstavili sve jačem uticaju Irana. U petak je MEE otkrio da su izraelski vojni zvaničnici tajno poslati u Katar u okviru bezbednosne rekonstrukcije SAD koja ima za cilj jačanje veza između njegovih regionalnih partnera.

A u martu su vojni zvaničnici Katara, Bahreina, Saudijske Arabije, UAE, Egipta i Jordana navodno održali sastanak sa američkim i izraelskim kolegama u egipatskom letovalištu Šarm al-Šeiku kako bi razgovarali o planu za zajedničku protivraketnu odbranu.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.washingtonpost.com/politics/white-house-iran-set-to-deliver-armed-drones-to-russia/2022/07/11/640084be-0159-11ed-8beb-2b4e481b1500_story.html  

  2. https://www.middleeasteye.net/news/iran-set-deliver-armed-drones-russia-white-house-says?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_campaign=Social_Traffic&utm_content=ap_unbhbys80j&fbclid=IwAR0oOTgEE9sJ3GzqxgV47txn6hpGyeiw-aVm91xi52EPfcKWos8glTndmRc  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.