Indija povećava kupovinu ruske nafte

Foto: Getty Images

Indijski uvoz nafte iz Rusije skočio je na rekordnih 950.000 barela dnevno u junu, što čini skoro petinu njenog ukupnog uvoza, preneo je Rojters u ponedeljak, pozivajući se na podatke iz trgovinskih izvora.1 

Izveštaj je ukazao da indijske rafinerije kupuju rusku naftu koja se prodaje uz velike popuste za Brent i naftu sa Bliskog istoka. Prema podacima, uvoz sirove nafte iz Rusije je u junu u odnosu na maj skočio za 15,5%, dok je uvoz iz Iraka i Saudijske Arabije opao za 10.5% i 13.5%, smanjivši učešće Bliskog istoka na 56,5% sa 59,3%. 

Rusija je ostala drugi najveći dobavljač nafte Indiji posle Iraka, dok je Saudijska Arabija ostala na trećem mestu drugi mesec zaredom. 

Zapadne sankcije Moskvi otvorile su mogućnost indijskim rafinerijama da povećaju kupovinu ruske nafte po sniženim cenama, dok su neki evropski kupci izbegavali direktne kupovine iz Rusije. 

Pre sukoba u Ukrajini, ruska nafta je činila samo 0.2% sve nafte koju je Indija uvozila. Tokom aprila-juna (prvi kvartal indijske fiskalne godine), uvoz nafte iz Rusije porastao je na 682.200 bpd sa 22.500 bpd u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci. Indija, treći najveći potrošač nafte na svetu, našla se na udaru kritika Zapada zbog kontinuirane kupovine ruske nafte.2 

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/business/energy/russias-share-indias-june-oil-imports-surges-record-2022-07-11/ 

  2. https://www.rt.com/business/558788-india-purchases-russian-oil/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.