Džon Bolton priznao da je planirao državne udare u stranim zemljama

Džon Bolton priznao da je planirao državne udare u stranim zemljama
Foto: Reuters, Joshua Roberts

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton preuzeo je zasluge za pokušaj svrgavanja stranih lidera, tvrdeći da je igrao ulogu u naporima za smenu režima u inostranstvu.1 

Govoreći sa Džejkom Taperom iz CNN-a nakon saslušanja u Kongresu u utorak u vezi sa nemirom na Kapitolu 6. januara, Bolton je insistirao da bivši vrhovni komandant nije mogao da izvede „pažljivo planirani državni udar“, jer „to nije način na koji Donald Tramp radi stvari“. 

Kada je TV voditelj tvrdio da „ne mora neko biti briljantan da bi pokušao državni udar“, Bolton je ostao pri svom stavu, rekavši da je lično učestvovao u svrgavanju stranih vlada i da takvi projekti zahtevaju značajno planiranje. 

„Ne slažem se sa tim. Kao neko ko je pomogao u planiranju državnog udara – ne ovde, već, znate, na drugim mestima – potrebno je mnogo rada“, nastavio je bivši zvaničnik. 

Kada je Taper zatražio dodatno pojašnjenje, Bolton je to odbio, ali je pomenuo Venecuelu, gde su opozicione ličnosti koje podržavaju SAD pokušale da svrgnu predsednika Nikolasa Madura 2019. godine, ali nisu uspele da podstaknu masovna bekstva iz bezbednosnih snaga. Napori u Venecueli „ispostavili su se kao neuspešni“, rekao je on. 

Radeći kao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, Bolton je javno podržao opozicionog lidera Huana Gvaida tokom pokušaja državnog udara, čak je i pisao postove na društvenim mrežama visokim venecuelanskim zvaničnicima, pozivajući ih da mu se pridruže. Međutim, u komentarima novinarima u to vreme, on je tvrdio da “ovo očigledno nije državni udar”, tvrdeći da je Gvaido bio “legitimni” lider Venecuele. 

Dok je voditelj CNN-a dodatno pritiskao Boltona na njegove komentare o puču, rekavši: „Osećam da ima i drugih stvari koje mi ne govorite“, on je odgovorio: „Siguran sam da ima“ i nije ponudio druge detalje.2 


  1. https://www.reuters.com/world/us/former-senior-us-official-john-bolton-admits-planning-attempted-foreign-coups-2022-07-12/ 

  2. https://www.rt.com/news/558869-john-bolton-planning-coups/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.