Rusija zaustavlja izvoz nafte u Evropu preko Ukrajine 

Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Izvoz ruske nafte naftovodom Družba preko Ukrajine obustavljen je početkom avgusta zbog problema sa plaćanjem tranzitnih naknada, javila je u utorak ruska novinska agencija Interfaks, citirajući saopštenje ruskog operatera naftovoda Transnjefta.1 

Južni krak naftovoda Družba iz Rusije u Evropu prolazi kroz Ukrajinu, a nafta se isporučuje u rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Severni krak naftovoda prelazi Belorusiju i otprema naftu u Poljsku i Nemačku. Nastavlja se tranzit nafte iz Rusije preko severnog kraka naftovoda Družba, navodi Interfaks. 

Transnjeft kaže da je razlog za obustavu izvoza cevovodne nafte preko Ukrajine to što uplata koju je 22. jula izvršila ukrajinskoj Ukrtransnafti za tranzitne naknade za avgust nije prošla i vraćena je na račun Transnjefta 28. jula. 

„Situacija je komplikovana jer evropski regulatori još nisu došli do jedinstvenog stava o tome kako banke treba da se ponašaju u različitim jurisdikcijama, a nisu ni razvili proces izdavanja dozvola“, kaže Transnjeft, a citira Interfaks. Zbog toga je 4. avgusta obustavljen izvoz ruske nafte preko Ukrajine, dodala je kompanija. 

Obustava izvoza ruske nafte započinje još jedan sukob između Rusije i EU oko isporuke ruskih energenata Evropi.2 

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.wsj.com/articles/russia-stops-oil-flowing-through-pipeline-to-central-eastern-europe-11660054808 

  2. https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Russia-Halts-Oil-Pipeline-Exports-To-Europe-Via-Ukraine.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.