70% mladih Afrikanaca vidi Kinu kao državu koja im najviše pomaže

He Jing/China Daily

Mladi iz 15 afričkih zemalja vide Kinu kao stranu zemlju sa najvećim pozitivnim uticajem na njihove živote, pokazuje novo istraživanje. Više od 70% ispitanika ocenilo je uticaj Kine pozitivno. Ovo je posebno važno sa obzirom da do 2050. godine, 80% svetske populacije mladih biće iz Afrike.

Odakle ovolika naklonost ka kineskom uticaju? Kina sprovodi efikasno velike i skupe infrastrukturne projekte, rekli su ispitanici. Oni takođe pružaju moderne, pristupačne proizvode i posao za lokalno stanovništvo.

Istraživanje, koje je sprovela južnoafrička Porodična fondacija „Ichikowitz“, prikupilo je podatke o stavovima mladih ljudi od 18 do 24 godine širom većeg dela afričkog kontinenta.

„SAD i njihove korporacije su uglavnom bile odsutne iz Afrike od početka veka, osim nekoliko programa pomoći kao što je Inicijativa za pomoć Afrike Baraka Obame“, rekao je Antoni Sguazin iz Blumberga. „U međuvremenu, kineske firme grade puteve, brane i elektrane.

Istina je da je pružanje pomoći siromašnim zemljama skupo i da je potrebna dugoročna posvećenost. Kineske strane direktne investicije u Afriku godinama rastu. Sa 75 miliona američkih dolara u 2003. godini, porastao je na 2,7 milijardi dolara u 2019., prema Kinesko-Afričkoj istraživačkoj inicijativi.

U anketi, skoro polovina (47%) ispitanika reklo je da je Kina imala pozitivan uticaj na njihovu zemlju, a još 35% je reklo da je imala veoma pozitivan uticaj.

Rezultati su bili još pozitivniji u zemljama gde su kineska ulaganja intenzivna. U Nigeriji 90% uticaj kineskih investicija smatra pozitivnim; u Malaviju 95%, a u Ruandi čak njih 97%.

Uspon uticaja Kine je još značajniji s obzirom na nemilosrdnu negativnu kampanju koju dobija u zapadnim medijima, optužujući je da finansiranjem infrastrukture guraju afričke zemlje u dužničko ropstvo.1

Istina, kineske kamatne stope imaju tendenciju da budu slične ili niže od onih sa zapada. Pre dve nedelje je objavljeno da Kina otpisuje kredite za 17 zemalja Afrike. Uprkos optužbama za visoke kamate, na sve kredite kamate su bile postavljene na nulu. Vest je dobila minimalnu pokrivenost u zapadnim medijima.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://johnmenadue.com/country-that-helps-us-is-china-africans-say/?fbclid=IwAR3xoc5xzHCNeaLW2wkwCBYEq2QwBVv_AXPTgbFBgHYfdC6JrWZQfzHUiJw  

  2. https://princip.info/2022/08/21/kina-oprasta-23-kredita-za-17-africkih-zemalja/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.