Kina gradi vetropark koji će proizvoditi više struje nego cela Poljska

Foto: Pixabay

Kineski grad Guangdžou planira izgradnju ogromnog ofšor vetroparka čiji će kapacitet biti 43,3 gigavata što znači da će u optimalnim uslovima vetropark godišnje proizvoditi više struje nego države kao što su Poljska ili Argentina. 1

Za izgradnju parka je odabrana lokacija sa veoma povoljnim vremenskim uslovima koja ima 49% vetrovitih dana u toku godine. 

Izgradnja novog vetroparka trajaće nekoliko godina i obuhvaćena je nedavno usvojenim petogodišnjim planom grada Guangdžoua. 

Predsednik Si Đinping je u nedavnom govoru ponovo naglasio važnost energetske tranzicije i razvoja zelenih tehnologija za kinesku državu. Samo prošle godine Kina je izgradila ofšor vetroparkove čija je snaga 16,9 gigavata. 

Kineski sektor zelene energije se naglo razvija poslednjih godina, nedavno su kineska preduzeća privela kraju pregovore za proizvodnju turbina u Brazilu. Takođe kineske firme drže rekord za izgradnju najveće vetroturbine koja ima 252 metra u prečniku i samostalno proizvodi struju za 30000 domaćinstava. 2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.bnnbloomberg.ca/chinese-city-plans-offshore-wind-farm-that-could-power-norway-1.1835646 

  2. https://oilprice.com/Alternative-Energy/Wind-Power/China-Plans-Mammoth-Offshore-Windfarm.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.