Amerika uvodi dodatne sankcije Nikaragvi

Amerika uvodi dodatne sankcije Nikaragvi
OCON/AFP

Bajdenova administracija uvođenjem novih sankcija pojačava pritisak na Nikaragvu i predsednika Danijela Ortegu.

Nove sankcije, koje proizilaze iz nove izvršne uredbe koju je u ponedeljak potpisao američki predsednik Džo Bajden,  najnoviji su i možda najagresivniji pokušaj Sjedinjenih Država da izvrše pritisak na bivšeg vođu sandinističke gerile zbog suprostavljanja američkim interesima i saradnje sa Rusijom i Kinom.

Prethodne runde sankcija bile su fokusirane na Ortegu, njegovu suprugu i potpredsednicu Rosario Muriljo i članove njihovih porodica i užeg kruga saradnika. Ali nijedan od tih poteza nije uspeo da oslabi Ortegin položaj.

Nova izvršna uredba uveliko proširuje uredbu iz Trampove ere kojom se Ortegino političko delovanje proglašava pretnjom po nacionalnu bezbednost SAD.

Ove sankcije čine nezakonitim za Amerikance da posluju sa nikaragvanskom industrijom zlata. Sankcije se mogu proširiti tako da pod njihov udar padnu i druge grane industrije za koje se veruje da pune državnu kasu Nikaragve.1

Vašington će takođe povući američke vize za više od 500 pojedinaca iz Nikaragve kao i članova njihovih porodica koji ili rade za Orteginu vladu.

Izvršna naredba takođe otvara put Sjedinjenim Državama da ograniče ulaganja i trgovinu sa Nikaragvom, što je potez koji podseća na ekonomski embargo koji su SAD nametnule 1980-ih tokom Orteginog prvog boravka na mestu predsednika nakon krvavog građanskog rata u zemlji.

U zvaničnom obraćanju medijima u ponedeljak, potpredsednica Muriljo nije direktno spomenula proširenje američkih sankcija, ali je izjavila da su Nikaragvanci „branioci nacionalnog suvereniteta“. Ona je takođe pročitala pismo od Ortege u kojem je čestitao predsedniku Kine Ši Đinpingu još jedan mandat na čelu vladajuće Komunističke partije, a u kojem Ortega dovodi u pitanje „agresivne imperijalne ambicije“ zapada.

Cilj Bajdenove administracije je da se oslabi industrija zlata koja predstavlja jedan od njenih najvećih izvora prihoda za nikaragvansku vladu. Zlato je najveći izvozni proizvod zemlje . A Nikaragva iako je već najveći proizvođač ovog plemenitog metala u Centralnoj Americi, želi da udvostruči proizvodnju u narednih pet godina.

Prema Centralnoj banci Nikaragve, zemlja je izvezla rekordnih 348.532 unci zlata 2021. godine, a rudarsko udruženje zemlje projektuje izvoz od ukupno 500.000 unci u 2023.2

 


  1. https://www.nbcnews.com/news/latino/biden-targets-nicaraguas-gold-new-move-president-daniel-ortega-rcna53855  

  2. https://apnews.com/article/caribbean-daniel-ortega-rosario-murillo-nicaragua-central-america-bd0b7fdfbae0742d70de01d263ba0d9d?fbclid=IwAR14j7liHyYaKLreA-xUicttr2pfUSUWfZ3ZnpfI2DoUat9pm3suLt_HfcU  

Leave a Reply

Your email address will not be published.