Izraelski lekar predlaže novčane kazne za palestinke koje imaju više od petoro dece

AFP

Šef izraelskog odeljenja bolnice Soroka rekao je u nedelju da „arapska materica“ preti da će preplaviti „Izrael“ visokim natalitetom i predložio novčane kazne za palestinske majke koje rađaju petoro dece kako bi se ograničila stopa fertiliteta Palestinaca .

Na sastanku koji je u nedelju uveče organizovala ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked, Gideon Sahar, šef odeljenja za kardiohirurgiju u Beršebi, uputio je ministarki Šaked pitanje o „najproblematičnijoj populaciji“, misleći na Palestince koji žive u okupiranoj Palestini.

„Mislim da treba da razmotrimo dečji dodatak koji je regresivan: prvo dete prima dobija dodatak, drugo dete takođe, možda i za treće dete a četvrto dete ne, a za peto dete treba propisati novčanu kaznu. Moramo nešto da smislimo“, dodao je doctor Gideon Sahar.

Šaked je odgovorila da takva politika „neće funkcionisati“. Ona je dodala: „Najbolje je da se jednostavno podvrgnu zapadnom kulturnom uticaju. A što budu više živeli zapadnjačkim načinom života, imaće sve je manje dece.”

Primedbe izraelskog lekara izazvale su široko nezadovoljstvo među Palestincima. Udruženje arapskih lekara u Nakabu zahtevalo je da Sahar bude “odmah otpušteno” i podnelo peticiju koju je potpisalo više od 150 lekara pozivajući na disciplinske mere protiv doktora.

„Svako ko vidi arapsku matericu kao pretnju ne bi trebalo da bude član zdravstvenog sistema i definitivno ne može da brine o srcima Arapa“, navodi udruženje u pismu.

„Očekujemo da će uprava bolnice zauzeti čvrst stav protiv izjava ove vrste, iz kojih proizilazi duh opšte rasne arogancije prema čitavom stanovništvu Palestine.

„Strašno je pomisliti šta bi on mogao da uradi kada treba da donese odluku da spase arapski život u operacionoj sali.

Saharovi komentari odražavaju dugogodišnju zabrinutost Izraelaca da će se palestinsko stanovništvo dovoljno povećati i ugroziti njihovu demografsku većinu u „Izraelu“.

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.