Vlada Malija izbacuje francuske NVO iz zemlje

Osumane Makaveli/AFP 

Vlada Malija naredila je svim nevladinim organizacijama, uključujući humanitarne, a koje finansira Francuska, da zaustave sve aktivnosti u zemlji.

Zvanično saopštenje vlade je objavljeno u ponedeljak uveče na državnoj TV stanici ORTM. U saopštenju se navodi da je odluka doneta nakon što je Francuska objavila da obustavlja razvojnu pomoć Maliju  i za koju Francuska kaže da je posledica zabrinutosti da Mali sarađuje sa ruskim plaćenicima iz Vagner grupe. Francuska je precizirala da će zadržati humanitarnu pomoć uprkos obustavljanju razvojne pomoći. Shodno tome, prelazna vlada je odlučila da odmah zabrani sve aktivnosti koje sprovode nevladine organizacije koje deluju u Maliju uz finansiranje ili uz materijalnu ili tehničku podršku Francuske, uključujući i humanitarne organizacije.1

U saopštenju se takođe navodi da je obustavljanje pomoći Francuske „ima nameru da se obmane i manipuliše  javnim mnjenjem u cilju destabilizacije i izolacije Malija”.

U saopštenju se dalje govori o pomoći Francuske Maliju kao o „dehumanizujućoj pomoći koja se koristi kao sredstvo za ucenjivanje vlade i aktivnu podršku terorističkim grupama koje deluju na tlu Malija“.

Diplomatski odnosi između Francuske i Malija su ove godine sve zategnutiji otkako je Francuska podržala sankcije zapadnoafričke zemlje grupe ECOVAS protiv Malija zbog odloženih izbora.

Francuski ambasador je proteran u januaru, a francuski predsednik Emanuel Makron najavio je povlačenje francuskih trupa posle skoro deset godina u februaru.

Francuska stalno optužuje Mali da radi sa ruskim plaćenicima, što je vlada negirala, tvrdeći da radi samo sa „ruskim instruktorima“.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rfi.fr/en/africa/20221122-mali-bans-french-ngos-as-diplomatic-row-deepens?fbclid=IwAR2wYAdrZWIzn2d6KloVVBMYoNoG40B-K_0yZfZwDdIJc6KamPHwP0lUY1I  

  2. https://www.voanews.com/a/mali-orders-french-ngos-to-stop-activities/6845205.html#:~:text=Mali’s%20military%20government%20has%20ordered,on%20the%20station’s%20Facebook%20page.  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.